Universitatea București a lansat miercuri, 22 aprilie, un exercițiu de memorie colectivă și de dezbatere publică despre momentele din aprilie – iunie 1990, la împlinirea a 30 de ani de la cea mai amplă mișcare anticomunistă din Europa de Est.

Derulat sub auspiciile „Piața Universității- de 30 de ani, km 0 al democrației românești”, proiectul aduce în atenția publică o serie de inițiative care se doresc a fi un act de reparație morală destinat victimelor represiunii violente din vara anului 1990, precum și o invitație la dialog, rememorare și introspecție adresată societății academice și civile. Începând de astăzi, pe site-ul www.piatauniversitatii.unibuc.ro sunt accesibile mărturii ale participanților, documente de arhivă, revista presei vremii, precum și o expoziție digitală.

Golaniada, cunoscută și sub denumirile Fenomenul Piața Universității sau Manifestațiile din Piața Universității, este cea mai mare manifestație anticomunistă din Europa de Est, după căderea Cortinei de Fier. Protestele au început pe 22 aprilie și s-au întins pe o perioadă de 53 de zile, cu zeci de mii de oameni adunați în fiecare seară care scandau față de noua putere instalată la conducerea țării. Mulți dintre cei care se instalaseră în posturi cheie proveneau din Partidul Comunist Român sau chiar au avut funcții importante în P.C.R. Manifestațiile au fost reprimate violent, cu ajutorul minerilor (prima „Mineriadă 13-15 iunie 1990)

Video – Imnul Golanilor din Piața Universității 1990:

Începând de astăzi, pe www.piatauniversitatii.unibuc.ro, toți cei interesați vor putea găsi interviuri-mărturii ale celor care au participat la Fenomenul Piața Universității, vor putea rememora propriile experiențe sau vor contribui cu analize asupra momentelor respective. Seria de mărturii demarează astăzi cu prof. Lazăr Vlăsceanu, prorector Universitatea București în 1990 (interviul poate fi accesat aici).

Inițiatorii propun și o sinteză a presei vremiiRevista presei- acum 30 de ani– , un demers de memorializare prin crâmpeie de concretețe istorică extrase din ziarele anului 1990. Concret, în fiecare zi cei interesați vor regăsi pe website (aici) articole apărute în ziua corespunzătoare a anului 1990, de la declanșarea manifestației din Piața Universității (22 aprilie) și până la mineriadă (15 iunie).

Expoziția digitală 30 de ani de la Fenomenul Piața Universității (1990-2020) este realizată de Muzeul Universității din București pentru a marca trecerea a trei decenii de la evenimentele petrecute în lunile aprilie-iunie 1990 în Piața Universității din București, precum și rolul Universității din București ca factor coagulant al dezbaterilor civice în primele luni după Revoluția Anticomunistă din Decembrie 1989. Expoziția, care poate fi accesată aici, va urmări, pe parcursul a 3 luni, desfășurarea Fenomenului Piața Universității, aducând periodic în atenția publicului interesat noi și noi detalii, lăsând însă în seama vizitatorului formarea propriului punct de vedere privind evenimentele din urmă cu trei decenii.

Proiectul Piața Universității – 30 de ani prin realitate virtuală, care va fi gata de lansare cel mai probabil în cursul următoarelor luni,  propune transpunerea evenimentelor ce au avut loc în Piața Universității 1990 într-o experiență virtuală multimedia de care să beneficieze publicul din România și de peste hotare. Proiectul utilizează tehnologiile de Realitate Virtuală (VR) și augmentată pentru recrearea spațiului din Piața Universității din 1990 pe baza fotografiilor, a mărturiilor și informațiilor din arhive, într-o manieră cât mai realistă”, menționează Universitatea București.

Rectorului Marian Preda consideră că „Piața Universității a fost atunci și rămâne și acum simbolul rezistenței la opresiune, al dorinței de libertate a mulțimilor revoltate în fața dictaturii ceaușiste și a oricărei tendințe dictatoriale. Universitatea din București, instituția de la Kilometrul 0 al României, cea care dă numele Pieței și fenomenului social asociat ei, este mândră să fi fost una dintre instituțiile fondatoare ale statului român modern, cea care, de-a lungul timpului, a dat societății o însemnată parte a elitei sale intelectuale și administrative. Cultura Universității a fost și rămâne puternică, impregnată de valori solide precum adevărul, libertatea, dreptatea socială, promovarea meritului; în Universitate aceste valori au supraviețuit perioadei comuniste, perioadei tulburi a anilor ‘90 și s-au manifestat constant nu doar înăuntrul, ci și în afara ei, în spațiul public, în momente sociale importante din ultimii 30 de ani”.

Prin valorile și principiile clamate în aprilie 1990, România de astăzi rămâne profund legată de Fenomenul Piața Universității. Democrația e un bun câștigat de aproape 31 de ani, dar ea trebuie protejată împotriva oricărui derapaj antidemocratic. Libertatea de gândire și libertatea de expresie sunt principii de la care nu poate abdica niciunul dintre noi. Lupta împotriva xenofobiei, a rasismului, a discriminării cere și astăzi măsuri și acțiuni concrete din partea noastră, a tuturor. Apărarea demnității umane și egalitatea în drepturi rămân în continuare probe ale valorilor noastre comune. (…) Iar Balconul dinspre Piața Universității va fi mereu locul simbolic de întâlnire și simbioză între spiritul Universității din București și energia creatoare a unei societăți dornice de libertate, dreptate, demnitate și adevăr.”, se menționează în Manifestul proiectului, care poate fi accesat aici.

Rememorarea Fenomenului Piața Universității reprezintă o inițiativă colectivă a Rectoratului Universității din București, a Facultății de Istorie, a Facultății de Științe Politice, a Muzeului Universității din București și a Centrului de Cercetare a Totalitarismelor „Hannah Arendt”.

„Proiectul de bucură de un parteneriat extins cu instituții care dețin în arhive fotografii, înregistrări video sau audio din anul 1990. Prin bunăvoința Radio Europa Liberă România, a Televiziunii Române și a Agerpres, dar și a tuturor acelora care doresc să contribuie la acest demers de reconstituire și rememorare colectivă, vom pune la dispoziția celor interesați de Fenomenul Piața Universității -public larg sau specialiști- o serie de resurse online care pot constitui inclusiv o bază de documentare științifică”, anunță inițiatorii.

Universitatea din București mai menționează că, pe măsură ce condițiile impuse de pandemia COVID-19 vor permite, va organiza mese rotunde și dezbateri pe această temă. De asemenea, Universitatea are în vedere deschiderea spre vizitare de către public a Balconului Universității de la „km 0 al democrației românești”.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday