Anul trecut, în Uniunea Europeană au fost înmatriculate 9,25 de milioane de mașini, în scădere cu -4,6% față de 2021. Principala cauză identificată de Asociaţia Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA) este impactul penuriei de cipuri, care s-a resimțit mai ales în prima jumătate a anului.

Cu un total de 129 de mii de înmatriculări, piața din România a înregistrat a patra cea mai mare creștere (+6,7%), fiind depășită doar de Bulgaria (+16,9%), Letonia (+16,5%) și Cehia (+9,4%). Piața auto germană, cea mai mare de pe continent, a crescut cu doar +1,1%, însă a la un volum de 2,6 milioane de înmatriculări.

În total, 440 de mii de mașini Dacia au fost înmatriculate în 2022 în toată Uniunea Europeană, un plus de 13,8% față de 2021. În clasamentul pe mărci, Dacia s-a situat pe locul nouă, înaintea Ford, Fiat, Citroen, Opel, Seat, Kia sau Hyundai. Pe primele trei locuri s-au clasat Volkswagen, cu peste un milion de înmatriculări, apoi Toyota, peste 635 de mii și Peugeot, peste 556 de mii.

Sursa: Comunicatul ACEA

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday