În primele trei trimestre, în Uniunea Europeană au fost înmatriculate 6,78 de milioane de mașini, cu 10% mai puține față de perioada de referință din anul trecut. România a avut a treia creștere (+8%), după Bulgaria (+15%) și Letonia (+9%). Asociația Europeană a Producătorilor de Automobile (ACEA) a subliniat că această creștere este explicată de baza de comparație scăzută din anul trecut, când constructorii au fost afectați de criza semiconductorilor.

În acest interval, vânzările grupului Stellantis au scăzut cu 17%, cele ale Volkswagen cu 14%, iar cele ale BMW cu 11%. Defalcat, Dacia a vândut 321 de mii de mașini (+14%), mai multe decât Fiat, Citroen, Opel sau Seat. Totuși, în septembrie, piața auto europeană a cunoscut a doua lună consecutivă de creștere, după alte 13 luni consecutive de scădere. Au fost înscrise 787 de mii de automobile (+9,6% față de septembrie 2021). Piața din România a avut a patra cea mai mare creștere (+33%), după cea din Bulgaria (+46%), Irlanda (+42%) și Letonia (40%).

Surse alternative: ACEA, Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday