Cele două companii farmaceutice au luat această decizie pe fondul dificultăților de aprovizionare. Prețul unei doze de vaccin Pfizer a ajuns la 19,50 de euro, de la 15,50, conform noilor contracte văzute de Financial Times. Un vaccin Moderna costă acum 25,50 de euro per doză, în creștere de la 19 euro.

Cele două grupuri anticipează generarea unor venituri de zeci de miliarde de dolari în acest an, pe măsură ce semnează noi contracte cu țări care vor să își completeze stocul de vaccinuri, în cazul în care administrarea unei a treia doze de booster va fi aprobată. Amenințarea reprezentată de varianta Delta este un factor în plus pentru renegocierea prețurilor de vânzare ale vaccinurilor, considerate ca având rate mai mari de eficacitate contra coronavirusului, în comparație cu vaccinurile mai ieftine dezvoltate de Oxford/AstraZeneca și Johnson&Johnson.  

Un oficial a declarat că cele două companii și-au valorificat poziția de piață și au pus în aplicare “obișnuita retorică a industriei farma… Vaccinurile funcționează, așa că valoarea lor crește”. Comisia și guvernele UE au fost de acord să plătească un preț mai mare pentru a asigura aprovizionarea de la fabricile celor două companii. Noul preț Pfizer este același cu cel convenit la începutul anului pentru un avans de doze de 10 milioane, au adăugat oficialii.

Pfizer și-a revizuit săptămâna trecută estimările privind veniturile anuale din vaccinuri cu aproximativ o treime mai mult, până la cifra de 33,5 miliarde de dolari, după ce vânzările aproape că s-au dublat în al doilea trimestru. 

Sursă: Financial Times

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday