Pfizer a declarat că pastila sa pentru tratarea Covid-19 a redus cu 89% spitalizările și decesele la pacienții cu risc ridicat. Producătorul de medicamente a anunțat vineri că nu mai acceptă noi pacienți într-un studiu clinic al tratamentului ”din cauza eficacității copleșitoare” și intenționează să trimită rezultatele autorităților de reglementare din SUA pentru autorizare de urgență cât mai curând posibil. Bloomberg notează că anunțul Pfizer are potențialul de a schimba modul în care este tratată boala cauzată de coronavirus și de a modifica cursul pandemiei.

În acest moment există două medicamente experimentale cu potențial mare pentru tratarea pacienților cu Covid-19 la începutul bolii. Luna trecută, Merck & Co. și partenerul Ridgeback Biotherapeutics au prezentat propriul medicament experimental autorităților de reglementare, după ce un studiu a arătat că reduce riscul de spitalizare și de decese cu 50% la pacienții cu Covid-19 cu forme ușoare sau moderate, care fac parte din categoriile de risc (diabet, bolile inimii, obezitate, vârstă înaintată).

La studiul Pfizer au participat 1.219 adulți nevaccinați,  care au primit tratament timp de cinci zile. S-a constat că medicamentul a redus drastic rata de spitalizare atunci când a început să fie administrat în primele trei zile sau cinci zile de la debutul simptomelor, a anunțat compania. Medicamentul, Paxlovid, interferează cu o enzimă numită protează pentru a opri replicarea virusului. Mai exact, medicamentul blochează înmulțirea particulelor de coronavirus ajunse în organism, fapt care reduce severitatea simptomelor. Unele medicamente pentru HIV funcționează în mod similar.

Doar 0,8% dintre persoanele care au început tratamentul în trei zile de la îmbolnăvire au ajuns la spital și niciuna nu a murit, în timp ce 7% dintre persoanele care au primit placebo în acea perioadă au fost ulterior internate sau au murit. Rezultate similare au fost și atunci când medicamentul a fost administrat în termen de cinci zile de la debutul simptomelor. Rezultatul, care nu a fost publicat într-un jurnal medical, a fost foarte semnificativ din punct de vedere statistic, a precizat Pfizer.

Surse alternative: Bloomberg, DW.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday