Pfizer intenționează să folosească tehnologia ARN mesager (pe baza căreia a dezvoltat serul anti-Covid) pentru a produce vaccinuri noi, care să aibă efect în fața altor virusuri.

Compania farmaceutică Pfizer, care a dezvoltat vaccinul împotriva coronavirusului alături de grupul german BioNTech, a luat această decizie ”datorită succesului pe care actualul vaccin îl are”, a declarat pentru Wall Street Journal, Albert Bourla, directorul general al Pfizer.

“Considerăm că este o decizie excelentă faptul că unele companii, precum partenerul nostru Pfizer, se implică în construirea unei strategii proprii, bazate pe tehnologia ARN mesager”, a declarat pentru Reuters o purtătoare de cuvânt a BioNTech.

Succesul tehnologiei îi determină pe dezvoltatorii de medicamente să ia în considerare utilizarea acesteia și în tratarea cancerului, fapt ce atrage investiții de miliarde de dolari, scrie Reuters.

Vaccinurile care folosesc această tehnologie introduc în organism informație genetică, care ”instruiește” celulele să producă proteine ale agenților patogeni. Pentru a contracara aceste proteine, organismul produce anticorpi. Odată proteina produsă, ARN-ul mesager este distrus și eliminat.

Potrivit studiilor clinice, vaccinul anti-Covid al Pfizer/BioNTech are o eficacitate de peste 90% și joacă un rol major în campaniile de vaccinare din întreaga lume. Vaccinul produs de Moderna este și el bazat pe aceeași tehnologie de ARN mesager. Alte companii precum CureVac NV din Germania, Gilead Sciences, Sanofi și Translate Bio dezvoltă, de asemenea, vaccinuri pe baza aceleiași tehnologii.

Sursa: Reuters, Wall Street Journal

Folosim cookies