Directorul Pfizer spune, în același timp, că SUA vor primi în primul trimestru al anului 120 de milioane de doze, cu 20 de milioane mai multe decât compania promitea anul trecut. 

Faptul că dintr-un flacon de poate obține o doză de vaccin în plus înseamnă că pot fi livrate, practic, mai multe doze într-un interval mai scurt. Totuși, acest lucru nu înseamnă și o îmbunătățire a producției.

Discuțiile despre numărul dozelor a luat amploare în ultimele săptămâni, după ce Agenţia Europeană a Medicamentului a aprobat (dar nu a impus) extragerea unei a șasea doze din flacon. Procesul de extragere a acestei doze este destul de riguros, fiind nevoie de seringi speciale care nu sunt disponibile în toate unitățile medicale. 

De altfel, Suedia a cerut din partea UE clarificări despre câți pacienți pot fi vaccinați dintr-un flacon. Autoritățile de la Stockholm trebuie să vireze banii către Pfizer, care a facturat șase doze, în loc de cinci convenite.

„Este inacceptabil. Dacă o țară are mijloace doar pentru a extrage cinci doze, înseamnă că a primit mai puține pentru același preț”, a declarat coordonatorul suedez al campaniei de vaccinare, Richard Bergstrom.

Surse alternative: Bloomberg, Business Insider, Reuters 

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday