Pfizer a publicat cele mai recente date referitoare la tratamentul său experimental pentru Covid-19. S-a constatat că reduce riscul de spitalizare sau deces cu 89%, dacă este administrat adulților cu risc ridicat la câteva zile de la apariția primelor simptome, a anunțat compania într-un comunicat de presă.

Planul Pfizer este ca tratamentul sub formă de pastile, numit Paxlovid, să poată fi administrat acasă, înainte ca boala să se agraveze și să fie necesară internarea în spital. Paxlovid combină un nou medicament antiviral numit Nirmatrelvir și unul mai vechi numit Ritonavir. O schemă de tratament de cinci zile de Paxlovid cuprinde trei pastile administrate de două ori pe zi.

Studiul a durat o lună, în care s-au constatat doar cinci spitalizări și niciun deces în rândul celor 697 de persoane care au primit medicamentul în primele trei zile de la simptome. Dintre 682 care au primit placebo, 44 ​​au fost internați, iar nouă au murit. Toți adulții care au participat la studiu erau nevaccinați. Eficacitatea este similară și în cazul administrării în primele cinci zile de la debutul simptomatologiei – 88%. Cercetarea a arătat, de asemenea,o scădere de aproximativ zece ori a încărcăturii virale în ziua a cincea, comparativ cu placebo, arată comunicatul companiei.

Variantele emergente de îngrijorare, cum ar fi Omicron, au exacerbat nevoia de opțiuni de tratament accesibile pentru cei care contractează virusul și suntem încrezători că, dacă este autorizat sau aprobat, acest tratament potențial ar putea fi un instrument critic pentru a ajuta la înăbușirea pandemiei. Acest lucru subliniază potențialul candidatului la tratament de a salva viețile pacienților din întreaga lume, indiferent dacă aceștia au fost vaccinați sau nu a precizat CEO-ul Pfizer, dr. Albert Bourla.

Compania spune că se așteaptă ca medicamentul să își păstreze proprietățile inclusiv asupra unor variante precum Omicron, deoarece medicamentul blochează o enzimă implicată în replicarea virală. Aceasta este diferită de proteina spike de pe suprafața virusului, ale cărei numeroase mutații au escaladat îngrijorarea din jurul variantei.

Potrivit companiei, un studiu separat, aflat în curs de desfășurare, a constatat, de asemenea, că Paxlovid poate reduce spitalizările atunci când este administrat adulților care nu intră în categoriile de risc. Cele mai recente date arată zece spitalizări în grupul placebo, față de trei în grupul celor care au primit Paxlovid, fiecare grup incluzând aproape 430 de persoane. Cu toate acestea, studiul a fost conceput în primul rând pentru a analiza capacitatea medicamentului de a îmbunătăți toate simptomele timp de patru zile consecutiv – un obiectiv pe care medicamentul nu l-a îndeplinit în comparație cu grupul placebo. Nu s-au înregistrat decese în acest studiu.

Între 20 și 25% dintre grupurile de tratament și placebo din fiecare studiu au prezentat reacții adverse, dintre care majoritatea au fost ușoare. În studiul adulților cu risc ridicat, persoanele care au primit medicamentul au avut mai puține șanse să aibă un eveniment advers grav sau să înceteze să ia medicamentul din aceste motive.

Acum o lună, administrația Biden a anunțat că va achiziționa zece milioane de doze de tratament pentru 5,295 miliarde de dolari.

Sursă: CNN

Foto: Esther19775 | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday