Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne, a anunțat că pe teritoriul României au ajuns, în ultimele 24 de ore, 10.624 de cetățeni ucraineni. Dintre aceștia, 6.696 au ales să rămână în țară, iar restul au spus că vor să își continue drumul către alt stat. Numai 11 ucraineni au solicitat azil, până în acest moment.

Dintr-un total de 111.814 persoane, la nivel național, care au tranzitat toate punctele de trecere ale frontierei (în ultimele 24 de ore), 58.268 au fost pe sensul de intrare. Spre comparație, 90 de mii de persoane au trecut frontiera în data de 23 februarie (anterior izbucnirii războiului din Ucraina)”, a spus ministrul Bode. A adăugat că ucrainenii care nu au solicitat azil vor avea drept de ședere pentru 90 de zile.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a transmis că majoritatea cetățenilor rămași în țară vor beneficia, în baza unui acord, de dreptul de a beneficia de toate tipurile de servicii medicale oferite de statul român.

“Pentru cei care cer azil, există posibilitatea să primească servicii medicale pentru aproape toate nevoile. Dacă primesc statutul de refugiat, au toate drepturile ca și un cetățean român“, a explicat ministrul Rafila. A mai transmis că persoanele care au tranzitat frontiera vor fi scutite de regula carantinării sau prezentării certificatului verde și se vor putea testa sau vaccina anti-Covid, dacă își exprimă această opțiune.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday