Pentru primul miliard de vaccinuri administrate au fost necesare 20 de săptămâni. Comparativ, cel mai recent miliard a fost administrat în doar patru săptămâni, semn că majoritatea guvernelor intensifică imunizările. Până acum, aproape un sfert din populația mondială a fost vaccinată cu cel puțin o doză, conform Our World in Data, care precizează că sunt 833 de milioane de persoane vaccinate cu schema completă și 972 de milioane cu o singură doză.

Aproximativ patru din zece vaccinuri au fost administrate în China (1,2 miliarde), urmată de India (329 de milioane) și SUA (324 de milioane). În Uniunea Europeană au fost administrate  357 milioane de doze, care au acoperit jumătate din populația Blocului, în timp ce aproximativ o treime din populație a primit schema completă de vaccinare. Cele mai mari state ale UE, Germania, Franța, Italia și Spania, și-au vaccinat complet o treime din cetățeni.

În Orientul Mijlociu, Emiratele Arabe Unite au administrat 153 de doze la o sută de persoane, urmate de Bahrain și a Israel, cu 124 de doze la o sută de persoane, iar împreună, cele trei state au vaccinat aproape complet 60% din cetățeni.

La nivel mondial, impulsul de vaccinare este încă extrem de inegal, chiar dacă majoritatea țărilor sărace au început să vaccineze prin programul Covax, condus de Organizația Mondială a Sănătății. Cele mai sărace state au administrat o singură doză la o sută de persoane, comparativ cu una la 79 de persoane în statele bogate. Cinci țări nu au început încă vaccinarea împotriva Covid: Tanzania, Burundi, Eritreea, Haiti și Coreea de Nord.

Vaccinul produs de Oxford/AstraZeneca este cel mai utilizat din lume, în ciuda controverselor, și este administrat în opt din zece state. Urmează serul produs de Pfizer/BioNTech, utilizat în 102 de țări, apoi Sinopharm și Moderna, utilizate în cel puțin 48 de țări, Sputnik V, administrat în 41 de state, Johnson&Johnson în 31 și Sinovac în 24.

Surse alternative: The Guardian, Out World In Data.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday