Din cele 15 milioane de doze din UE refuzate, trei sferturi erau produse de AstraZeneca și expirau în zece săptămâni. Potrivit UNICEF, națiunile sărace sunt forțate de împrejurări să întârzie aprovizionarea, pentru că nu au suficiente facilități de depozitare. Multe țări se confruntă, de asemenea, cu niveluri ridicate de ezitare ale populației față de vaccinare și au sistemele de sănătate suprasolicitate.

Aproximativ 681 de milioane de doze de ser sunt stocate în prezent în 90 de țări sărace. Peste 30 dintre acestea, inclusiv state mari precum Congo și Nigeria, au folosit mai puțin de jumătate din dozele pe care le-au primit.

Aproape un miliard de doze au fost livrate în aproape 150 de țări prin programul COVAX al OMS, constituit din donații ale țărilor bogate.

În ianuarie, 67% din populația statelor dezvoltate fusese vaccinată complet, în timp ce doar 8% din populația statelor sărace primise prima doză de ser anti-Covid, arată cifrele OMS. În ultimul trimestru al anului trecut, donarea de doze de vaccin din țările bogate care și-au vaccinat cetățenii într-un procent semnificativ a crescut exponențial.

Sursa: Reuters

Foto: Andrey Zhuravlev | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday