Datele preliminare sugerează că strategia guvernului britanic oferă un teren fertil pentru apariția variantelor rezistente la vaccin. Acest lucru ne-ar pune pe toți în pericol, inclusiv pe cei deja vaccinați, din Marea Britanie și de peste tot în lume. Răspândirea unor variante potențial mai transmisibile ar afecta disproporționat populațiile defavorizate, cu acces slab la vaccinuri”, arată cercetătorii în scrisoarea publicată în The Lancet.

Totodată, în cadrul unui summit de urgență desfășurat azi online, oamenii de știință spun că poziția Marii Britanii ca centru de transport global ar însemna că orice nouă variantă care ar apărea aici s-ar răspândi rapid în întreaga lume. ”Datorită poziției noastre ca centru de călătorie global, orice variantă care devine dominantă în Marea Britanie se va răspândi probabil pe restul globului. Politica Regatului Unit nu ne afectează doar pe noi. Afectează pe toată lumea și toată lumea are o miză în ceea ce facem noi”, a spus Christina Pagel, profesor la University College London.

De asemenea, oamenii de știință avertizează că cei mai expuși vor fi tinerii și copiii în rândul cărora rata de vaccinare este scăzută, iar spitalele vor fi din nou copleșite de numărul de pacienți cu Covid și pe fondul faptului că multe cadre medicale se află în izolare.  

Lumea urmărește desfășurarea actualei crize evitabile în Marea Britanie. Să nu ne facem iluzii, suntem într-o țară în care guvernul nostru ia măsuri pentru a-i expune la maximum pe tinerii noștri la un virus care cauzează boli cronice. Guvernul nostru pune capăt tuturor măsurilor de protecție pentru copiii noștri, inclusiv izolarea contacților din școli”, a declarat  dr. Deepti Gurdasani, profesor la Universitatea Queen Mary din Londra.

În aceste condiții, cercetătorii cer guvernului Regatului să își reconsidere strategia actuală și să ia măsuri urgente pentru a proteja oamenii, inclusiv copiii. “Credem că guvernul se lansează într-un experiment periculos și lipsit de etică și îl invităm să oprească planurile de ridicare a restricțiilor pe 19 iulie 2021”, mai spun cercetătorii.

Joi, Chris Whitty, medicul șef pentru Anglia, a avertizat că numărul persoanelor intrenate în spital cu Covid-19 ar putea atinge niveluri “destul de înspăimântătoare” în câteva săptămâni, din cauza creșterii numărului de cazuri ale variantei Delta și datorate ridicării restricțiilor.

Azi, autoritățile britanice au raportat peste 50 de mii de cazuri de coronavirus înregistrate în 24 de ore, cel mai mare bilanț zilnic de la jumătatea lunii ianuarie, și 49 de decese. De asemenea, crește constant și numărul de persoane internate în spital cu Covid.

Surse alternative: Reuters, The Guardian

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday