Ancheta a început atunci când autoritățile au arestat cinci sau șase cercetători chinezi care nu declaraseră faptul că erau în realitate militari, adică membri ai Armatei Populară de Eliberare din China. Oficialii din SUA spun că China a încercat să se amestece în eforturile țării de a dezvolta un vaccin împotriva coronavirusului, dar și în recentele alegeri.

John Demers, directorul Diviziei de Securitate Națională a Departamentului de Justiție al SUA, a declarat că cei o mie de cercetători au părăsit țara după ce Departamentul a deschis mai multe dosare penale împotriva agenților chinezi pentru spionaj industrial și tehnologic.

„Aceste cinci sau șase arestări au fost doar vârful aisbergului și, sincer, dimensiunea aisbergului era una pe care nu știu dacă am realizat-o”, a spus el.

William Evanina, șeful filialei de contraspionaj a biroului Directorului Național de Informații al SUA, a declarat că agenții chinezi vizau deja personalul din noua administrație a președintelui ales Joe Biden, precum și „oameni apropiați” de echipa lui Biden, dar nu a oferit detalii suplimentare.

Alte o mie de vize ale unor studenți și cercetători chinezi au fost revocate de SUA în septembrie. Departamentul de Stat a declarat atunci că va primi numai studenții chinezi „care nu promovează obiectivele Partidului Comunist Chinez”.

Surse alternative: BBC, Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday