Veteranii au blocat drumul care duce la Banje, înainte de vizita programată a președintelui sârb Aleksandar Vucic în satul kosovar populat de etnici sârbi, scrie Reuters. Presa internațională amintește că normalizarea legăturilor bilaterale este o condiție esențială atât pentru Kosovo, cât și pentru Serbia, pentru a avansa spre o eventuală aderare la UE.

,,Vucic ar trebui să-și ceară scuze pentru crimele comise și masacrele din tot Kosovo”, scria pe o pancartă a unui veteran. Președintele sârb le-a declarat reporterilor că va încerca să folosească un drum de ocolire pentru a vizita satul.

Cu o populație de 1,8 milioane de locuitori, Kosovo este populat de etnici albanezi. Și-a declarat independența față de Belgrad în 2008, la aproape un deceniu după ce atacurile aeriene ale NATO au înlăturat forțele sârbe și au oprit represiunea împotriva etnicilor albanezi într-o contra-insurgență.

Kosovo este recunoscută de mai mult de 100 de națiuni, dar nu de Serbia, Rusia și cinci state UE.

O minoritate a sârbilor rămași din Kosovo trăiesc în enclave mici. Majoritatea sârbilor kosovari locuiesc în zonele nordice din vecinătatea Serbiei și nu recunosc instituțiile din Pristina.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday