Peste trei mii de persoane au protestat în București și în marile orașe ale țării, față de modificarea Codului Penal în Parlament. La Cluj-Napoca au protestat circa două mii de persoane, la Iași, Sibiu și Brașov peste o mie.

Protestatarii nemulțumiți de adoptarea Codului Penal de către Parlamentul României au solicitat demisia Guvernului și a președintelui Camerei Deputaților, Liviu Dragnea. Au scandat și au folosit vuvuzele pe toată durata protestului.

Violențe între protestatari și jandarmi

Câțiva protestatari care au încercat să treacă de gardul din fața Guvernului au fost opriți de jandarmi. În urma altercațiilor, doi jandarmi au fost răniți, potrivit Jandarmeriei Române, iar patru protestatari din Piața Victoriei au fost duși la o secție de poliție.

Imagini live din fața Guvernului:

https://www.facebook.com/RezistentaLIVE/videos/491955164583374/

Update 23:20: Câteva sute de persoane se află în continuare în Piața Victoriei din Capitală.

Update 22:50: Circa o mie de persoane protestează în continuare în Piața Victoriei din Capitală. Câteva mii de persoane au protestat și la Cluj-Napoca, Sibiu, Iași și Brașov.

Update 22:40: Incidente violente între jandarmi și protestatari. Patru persoane au fost conduse la secția de poliție.

Ca urmare a incidentelor înregistrate în Piaţa Victoriei, când un grup de protestatari a forţat dispozitivul de jandarmi, şi au aruncat cu diverse obiecte către ei, patru persoane au fost conduse la secţia de poliţie în vederea identificării acestora şi luării măsurilor legale. De asemenea, doi jandarmi au fost răniţi în urma incidentelor provocate având nevoie de îngrijiri medicale. Nu tolerăm acte sau gesturi care pun in pericol siguranţa cetăţenilor ;i vom acţiona de fiecare dată pentru combaterea lor”, se arată în comunicatul de presă transmis de Jandarmerie.

Update 22:35: Aproape două mii de persoane au protestat la Cluj-Napoca. Au scandat „Justiție, nu corupție!”.

https://www.facebook.com/RezistentaLIVE/videos/492073691238188/

Update 22:00: Protestatarii continuă să scandeze împotriva coaliției de guvernare: „DNA să vină să vă ia” sau ”Cât de javră poți să fii, ai furat de la copii” sunt doar câteva dintre mesajele care se aud în Piața Victoriei din Capitală.

Update 21:50: Protestatarii au încercat din nou să dea la o parte gardurile din fața Guvernului. Jandarmii au ripostat cu gaze lacrimogene.

Update 21:30: La București s-au adunat peste 3000 de protestatari. Scandează „La mulți ani, Liviule, îți urează străzile!” sau „Rezistăm, nu cedăm!”. 

Update ora 21: Câteva sute de persoane au protestat și la Iași, în Piața Unirii.

https://www.facebook.com/RezistentaLIVE/videos/492000864578804/

Update 20:50: Peste o mie de persoane protestează și la Cluj. Scandează „Dragnea și ai lui, trădătorii neamului!” sau „Hoții la închisoare, nu la guvernare!”.

https://www.facebook.com/umbrelaanticoruptiecluj/videos/819747995081103/

Update 20:35: Peste 1500 de persoane s-au adunat în Piața Victoriei din Capitală. Câțiva manifestanți au vrut să traverseze gardurile montate de jandarmi și să ajungă în fața Guvernului, dar au fost opriți de forțele de ordine. 

https://www.facebook.com/cristi.pantazi.142/videos/666416293700840/

Update 20:20: Circulația este oprită dinspre Șoseaua Kiseleff pe breteaua către Titulescu, și de la semafor central către Titulescu, potrivit Brigăzii Rutiere. Circulația este restricționată şi de pe bulevardul Aviatorilor către Piața Victoriei.

În piață se află mai mulți jandarmi, care le-au cerut protestatarilor să fie pașnici.

Update ora 20: Manifestații și în alte orașe din țară. Mai multe persoane au blocat pentru un sfert de oră traficul pe o stradă din Brașov, în semn de protest față de adoptarea de către Parlament a Codului Penal.

https://www.facebook.com/Transilvania365/videos/1022008124627343/

Câteva zeci de persoane au protestat și la Sibiu.

https://www.facebook.com/vavedemdinsibiu/videos/653854924967633/

Update: Peste două sute de persoane sunt în Piața Victoriei. Mulțimea a blocat circulația vis-a-vis de Guvern, spre bd. Mihalache.

Oamenii au steaguri, fluiere şi vuvuzele şi cer şi altora să iasă în stradă.

Aceştia scandează ”PSD, ciuma roşie”, ”Demisia”, ”Nu cedăm” şi ”Corupţia ucide”.

Evenimentul din această seară este intitulat ”Opriți Codul Penalilor!”

Comunicatul integral publicat pe Facebook: 

Depinde și de noi. Nu s-a terminat. Hai în stradă! Hai în stradă! Hai să spunem Președintelui să nu își abandoneze rolul constituțional. Hai să spunem partidelor de opoziție să nu renunțe la luptă. Hai să spunem Curții Constituționale să își respecte menirea. Hai să spunem aliaților noștri din UE și NATO să continue să ne ajute. Hai să spunem magistraților că nu sunt singuri. Putem spune asta prin prezența noastră, putem contribui la stoparea acestor modificări odioase aduse codurilor penale. Depinde și de noi.

167 de slugi ai câtorva infractori au decis astăzi ca România să devină un cuib de hoți și de mafioți, o țară în care oamenii mor din cauza corupției, în care cetățenii sunt furați și umiliți prin abuzul de putere al politicienilor. Totuși, încă nu s-a terminat. La peste 1 an și jumătate de la începutul ofensivei împotriva justiției nimic nu s-a schimbat încă în legislația penală. La mai bine de 6 luni de la adoptarea legilor justiției, acestea nu au intrat în vigoare și au fost îmbunătățite substanțial față de forma inițială. Între timp, Dragnea a fost condamnat în primă instanță, iar sistemul de justiție a arătat că nu a renunțat la independență. Hai să cerem instituțiilor independente ale statului să nu renunțe, hai să le spunem că suntem alături de ei, că nu sunt singuri.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday