Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, și Joe Biden, președintele Statelor Unite, au fost cei care au anunțat acest angajament: ”Metanul este unul dintre gazele pe care le putem reduce cel mai rapid. De asemenea, are un impact de circa 30% asupra încălzirii globale, de la Revoluția Industrială încoace”, a spus von der Leyen.

Potrivit calculelor oamenilor de știință, un astfel de demers ar însemna reducerea cu aproximativ 0,3 grade Celsius a temperaturii Pământului. BBC amintește că UE și SUA prefațau acest acord încă din septembrie și au reușit de atunci să convingă să se alăture demersului multe dintre țările responsabile de cele mai mari degajări de gaz metan în atmosferă.

Președintele Comisiei Europene a mai anunțat, în cadrul summitului ONU pentru climă (COP26) de la Glasgow, că UE va impune în trei ani o taxă vamală aplicată bunurilor în al căror proces de fabricare au rezultat emisii mari de dioxid de carbon. Ursula von der Leyen a explicat că taxa va fi aplicată mai întâi unui număr limitat de produse, cum ar fi materiale de construcții sau îngrășăminte. Președintele Comisiei a amintit că la nivelul UE funcționează încă din 2005 o măsură similară referitoare la emisiile de CO2, care include 11 mii de fabrici și 500 de companii aeriene ce plătesc pentru fiecare tonă de dioxid de carbon emisă peste un prag agreat.

Surse alternative: BBC, CNN.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday