Europol a coordonat în perioada aprilie-octombrie operațiunea Shield II, un efort global de a depista traficul de medicamente și substanțe dopante contrafăcute și utilizate abuziv, prin cooperarea cu autoritățile din 26 de state, printre care Franța, Finlanda, Grecia și Italia.

Anchetatorii au vizat grupări infracționale care vindeau substanțe precum regulatori hormonali și metabolici, dar și diverse medicamente și dispozitive medicale la mare cerere în perioada pandemiei, precum “remedii anti-Covid”, măști sanitare sau dezinfectanți.

Astfel, Europol a arestat 544 de suspecți din cele 33 de grupuri infracționale organizate investigate. Au fost deschise aproape 1400 de dosare penale. Cinci laboratoare clandestine au fost închise, iar 32 de sportivi au fost depistați cu dopaj în timpul sau în afara competițiilor.

De asemenea, autoritățile au închis peste 280 de site-uri web care vindeau produse contrafăcute și au confiscat peste 25 de milioane de unități de medicamente și substanțe dopante, în valoare de 63 de milioane de euro. 

Sursă foto/info: Europol

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday