Precedentul record fusese atins chiar în 2021, când peste 28 de mii de migranți treceau Canalul Mânecii spre Marea Britanie, conform BBC. Avansul din 2022 a avut loc în ciuda pericolelor la care se supun migranții care traversează apele reci cu ambarcațiuni improvizate, de mici dimensiuni, dar și în pofida încercărilor guvernului de a controla și contracara acest fenomen, considerat foarte sensibil din punct de vedere politic. De altfel, după Brexit, politicienii conservatori au promis că “vor relua controlul asupra frontierelor”, făcând referire la criza migranților.

În paralel, majoritatea celor ce au solicitat azil în Marea Britanie în ultimele 12 luni au sosit din Franța prin Canalul Mânecii. Numărul anual de cereri de azil în Regatul Unit a atins vârful în 2002, cu peste 84 de mii de migranți care fugeau din cauza războaielor din Afganistan, Somalia și Irak. Ulterior, numărul a scăzut brusc, până la nivelul minim de 18 mii atins în 2010, după care cererile au început să se înmulțească din nou pe fondul valului de refugiați sirieni. În 2021, au fost depuse peste 48.500 de cereri.

Cifrele finale pentru 2022 nu sunt încă disponibile, dar în primele nouă luni ale anului, Marea Britanie a primit peste 52.500 de cereri. Cel mai mare număr de solicitanți de azil a venit din Albania – peste 15 mii, urmat de Iran cu 11 mii, apoi Irak, Afganistan și Siria. Luna trecută, o barcă pneumatică ce transporta zeci de migranţi dinspre Franţa a naufragiat, iar patru dintre aceștia au murit. Alți 39 au fost salvați de un pescador, majoritatea dintre ei fiind afgani și senegalezi. În noiembrie 2021, 27 de migranţi cu vârste între 7 – 46 de ani au murit după ce ambarcațiunea lor a naufragiat.

Surse alternative: BBC, France 24

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday