Peste 30 de organizații civice îi solicită ministrului de Interne Carmen Dan demisia, după incidentele din Piața Victoriei, de la protestul din 20 iunie.

„Jandarmeria română este o instituție aflată în slujba cetățenilor, nu un instrument al inculpaților sau al partidelor. Nimeni nu poate îngenunchea instituții şi legi, nimeni nu poate abuza cetățenii şi presa liberă după bunul plac, într-o Românie democrată.

Condamnăm cu fermitate violența nejustificată a forțelor de ordine în zona adiacentă Pieței Victoriei în seara de 20 iunie și cerem anchetarea celor vinovați și demisia factorilor de conducere responsabili – Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Daniela Dan, Comandantul Jandarmeriei Române, Gheorghe Sebastian Cucoș și Directorul general al Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti, Alin Mastan.

Am asistat aseară în Piața Victoriei din București la abuzuri, folosirea excesivă a forței, a gazelor și lichidelor iritante și la adevărate fapte de violență săvârșite împotriva persoanelor care protestau pașnic de către jandarmi în uniformă și în civil. De asemenea, ieri la Palatul Parlamentului s-a încercat intimidarea celor 12 persoane care părăseau clădirea după protestul de acolo, iar jurnaliştii care au încercat să discute cu domnul Liviu Dragnea şi colegii dumnealui au primit pumni şi coate de la parlamentari transformați în veritabile gărzi de corp pentru liderul partidului din care fac parte. Toți cei vinovați de un asemenea comportament, inadmisibil într-o Românie europeană şi democrată, trebuie să răspundă în fața legii.

Toate aceste acțiuni sunt documentate și pot fi dovedite cu materiale video și declarații ale martorilor. Ele sunt ilustrative pentru un derapaj instituțional al forțelor de ordine de la misiunea lor de prevenire a violenței la provocarea acesteia.

Noi, grupurile civice semnatare, suntem îngrijorate de propagarea prin acțiunile unor instituții ale statului și prin intermediul unor posturi TV în studiourile cărora sunt prezenți reprezentanți din conducerea acestor instituții, a unei atitudini de acceptare și chiar încurajare a violențelor facilitată de răspândirea unor mesaje menite să creeze tensiune și panică în rândul populației.
Condamnăm public acțiunile Jandarmeriei și solicităm ca cei responsabili în mod direct (prezenți la Palatul Parlamentului și în zona Pieței Victoria) și indirect (factori de conducere) să răspundă în fața legii.
Considerăm că procurorii ar trebui să se autosesizeze astăzi în privința felului în care au acționat jandarmii atât în cazul cetățenilor români pașnici veniți să-și exercite dreptul la protest cât și în cazul jurnalistului german Paul Arne Wagner, smuls de pe trecerea de pietoni, aruncat într-o dubă și dus la secție. Este inadmisibil ca acțiuni ale forțelor de ordine să genereze o situație diplomatică delicată în relația României cu un stat partener din blocul comunitar european.
Având în vedere că în Piața Victoriei nu existau violențe și singurele incidente au fost cele provocate de jandarmi, solicităm explicații cu privire la: motivele pentru care au fost reținute și brutalizate atâtea persoane, de ce s-a blocat accesul dinspre Bulevardul Aviatorilor, de ce s-au folosit gaze și lichide iritante, de ce au intervenit jandarmi îmbrăcați în civil. De asemenea, cerem public explicații cu privire la dispozitivul de jandarmi folosit și dacă acesta a cuprins jandarmi aduși din alte localități. Este important ca cetățenii români să fie informați cine a dat ordin pentru acțiunile descrise mai sus.

Vom protesta astăzi împotriva violențelor Jandarmeriei la sediul MAI între orele 15:30 – 16:30 și vom continua să protestăm și în seara aceasta, în Piața Victoriei, împotriva amenințărilor la adresa statului de drept și democrației.

Este nevoie ca fiecare jandarm care a acționat în mod violent să răspundă în fața legii și solicităm deschiderea unor anchete interne cu privire la toți cei implicați în acțiuni abuzive. Considerăm imperios necesară asumarea răspunderii pe linie instituțională pentru aceste abuzuri și cerem demisia Ministrului Afacerilor Interne, Carmen Daniela Dan, a Comandantului Jandarmeriei Române, Gheorghe Sebastian Cucoș și a Directorului general al Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti, Alin Mastan.

#activAG Piteşti
Acțiunea Civică Galați
Asociația culturală NOUL Horizont din Valencia
Asociația Aradul Civic
Asociația România Vie
Corupția ucide
Declic
Grupul Evident Deva
Geeks for Democracy
Grupul civic #Insist
Inițiativa România
Inițiativa Timișoara
Iașul nu tace
One Vision: Rezist
Reset
#REZISTENȚA
#Rezist Berlin
#Rezist Bruxelles
#Rezist Budapesta
Rezist în Bacău
Rezistența în Valencia
# Rezist Constanța
#Rezist Dublin
#Rezist Liguria
#Rezist Lyon
#Rezist Marseille
#Rezist Milano
#RezistWMW Birmingham
#Rezist Zürich
Ștafeta Steagului Uniunii Europene
VăVedem din București
Vă Vedem din Iași”, se arată în comunicatul de presă al acestora.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday