Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, a anunțat că rata de vaccinare la nivel național este de aproximativ 30% din populația eligibilă (peste 12 ani), însă în mediul rural rata de acoperire vaccinală este de două ori mai mică decât în mediul urban.

De asemenea, rata de vaccinare în rândul tinerilor (16-19 ani) este similară cu cea în rândul persoanelor de peste 80 de ani, respectiv 18-19%.

Principalele declarații:

  • În mediul rural de la începutul campaniei de vaccinare s-au administrat în total peste 2,5 milioane de doze de vaccin, ceea ce înseamnă aproximativ 26% din dozele de vaccin administrate în România.
  • Au fost imunizate peste 1,1 milioane de persoane din mediul rural cu schema completă de vaccinare. 
  • Aproximativ 20% dintre centrele de vaccinare au activitatea suspendată, iar dintre cele 615 centre active la acest moment, aproximativ 60% au activitatea redusă fie la jumătate, fie la un sfert. Sunt active 883 de fluxuri. 
  • Rata de acoperire vaccinală la nivel național în rândul populației eligibile, cu vârsta peste 12 ani, este în jur de 30%.
  • Cea mai mare rată de vaccinare, în rândul populației eligibile, cu vârsta peste 12 ani, este în București, unde 48% din populația eligibilă s-a vaccinat. 11 județe au rata de acoperire vaccinală peste media la nivel național, doar patru județe au sub 20%.
  • Peste 5 milioane de români s-au vaccinat cu cel puțin o doză, iar dintre aceștia, aproximativ 95% (4,9 milioane) s-au vaccinat cu schema completă.
  • Pe categorii de vârstă, cea mai mare rată de acoperire vaccinală se înregistrează la categoria 60-69 de ani, respectiv 38,5%, urmată de categoria 50-59 de ani cu 36,7%. Se observă o tendință de creștere a ratei de acoperire vaccinală la categoria peste 80 de ani și a trecut de 19%. De asemenea, în rândul tinerilor rata de vaccinare este în creștere, la categoria 12-15 ani, rata este de 3,5%, iar la categoria 16-19 ani, rata este de 18%.
  • Până acum au fost descărcate peste 1,6 milioane de certificate de vaccinare, dintre care 96% atestă vaccinarea.

Foto: Inquam Photos / Alex Nicodim 

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday