Conform STS, în prima jumătate a anului numărul de urgență a fost apelat de 4.896.261 de ori. 58% dintre apeluri au reprezentat urgențe, iar 42% non-urgențe, dintre care 11% (peste 230 de mii de apeluri) au fost abuzive: ”sunt situații în care, chiar dacă nu au o urgență reală, persoanele sună la 112 pentru a glumi, pentru a aduce injurii operatorilor sau apelează numărul de urgență fără a spune nimic”.

În acest interval de timp, un adult din Olt a sunat la 112 de 22.456 de ori, folosind două cartele SIM prepay.

”Sunt de zece ori mai mulți adulți care sună abuziv la 112 decât copii”, atrage atenția Serviciul de Telecomunicații Speciale.

Spre comparație, anul trecut în aceeași perioadă se înregistrau 311 mii de apeluri abuzive (13% din total).

STS reamintește cetățenilor să sune la 112 doar când au cu adevărat o urgență, când sunt în pericol viața, proprietatea sau mediul: ”Apelarea abuzivă a Serviciului de urgență 112 se pedepsește cu amendă până la 2.000 de lei, iar dacă echipajele de intervenție se deplasează în teren și constată că a fost o alertare falsă, amenda poate ajunge la 4.000 de lei”.

Sursa foto: STS.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday