Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță a mai anunțat, totodată, că România va începe să emită certificatele verzi Covid, necesare călătoriilor în străinătate fără obligația intrării în carantină, de la 1 iulie, așa cum era stabilit.

Principalele declarații ale coordonatorului campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță:

  • România este în grafic, iar la 1 iulie vom fi în măsură să asigurăm eliberarea acestor certificate digitale verzi.
  • Ieri am demarat campania de vaccinare și pentru minorii de 12-15 ani. România este prima țară a UE care a demarat campania pentru această categorie. În celelalte țări membre, va demara vaccinarea pentru cei din 12-15 ani. Este extrem de utilă acordarea autorizării pentru copiii cu afecțiuni cronice, expuși riscului de a face forme grave.
  • În ultimele 24 de ore, au fost vaccinate 1.903 persoane cu vârsta cuprinsă între 12 și 15 ani. Cele mai multe în București, 494, apoi județul Cluj, 178, Ilfov cu 140 de persoane. În platforma de programare, sunt înscrise 4.173 de persoane în ultimele 48 de ore.

Principalele declarații ale secretarului de stat în Ministerul Sănătății, Andrei Baciu:

  • Se lucrează la acest subiect de peste două luni. Colegii de la STS au avut un test cu gateway-ul european, săptămâna trecută, lucrurile au mers foarte bine.
  • Vă prezint câteva elemente importante. Certificatul ne va ajuta ca la nivel european să avem o abordare uniformă. S-au putut ridica diversele restricții și s-au intensificat activitățile de turism, la pachet cu creșterea mobilității.
  • Acesta ne va ajuta la călătoria între state, dar trebuie să ne asigurăm că toate certificatele și dovezile prezentate sunt veridice. Acest lucru va fi făcut cu ajutorul Codului QR.
  • Câteva elemente de reper: Vom avea un site, unde vom crea un cont, ne autentificăm, apoi primim pe e-mail un link de unde descărcăm certificatul, care se referă la vaccinare, la recuperare (am trecut prin boală) sau absența infectării dată de un rezultat PCR-negativ.
  • În spatele demersului, sunt mai multe aplicații desenate de către STS. Vreau să știți cu toții că datele nu sunt transmise mai departe, ci rămân în sistemul nostru.

De la 1 iunie, cu o lună mai devreme decât era programat, șapte state membre UE (Bulgaria, Cehia, Danemarca, Germania, Grecia, Croația și Polonia) au început să emită deja primele certificate, imediat după ce Comisia Europeană a lansat sistemul de verificare a certificatelor digitale Covid.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday