O analiză a bazelor noastre de date de instruire indică faptul că un număr mic de indivizi columbieni reținuți ca parte a acestei investigații au participat la programe de instruire și educație militară din SUA, în timp ce serveau ca membri activi ai forțelor militare columbiene”, a declarat lt. col. Ken Hoffman, purtător de cuvânt al Pentagonului, pentru The Washington Post, fără a preciza despre câte persoane este vorba sau ce a presupus instruirea. 

Ziarul american apreciază că dezvăluirea va complica ancheta asasinatului și ridică multe semne de întrebare în legătură cu rolul jucat de Statele Unite, în condițiile în care, pe lângă foștii militari columbieni, doi cetățeni americani de origine haitiană se numără printre cei care au fost arestați. Autoritățile haitiene au declarat că o companie de securitate din Florida a fost implicată în cumpărarea biletelor de avion pentru suspecții columbieni, care au zburat de la Bogota în Republica Dominicană, unde ar fi fost planificat asasinatul.

Potrivit autorităților din Columbia, 13 din cei 15 suspecți colombieni din complotul de asasinare din 7 iulie au făcut parte din armata acestei țări, inclusiv cei doi uciși de autoritățile haitiene după ce președintele Jovenel Moise a fost împușcat mortal în interiorul casei sale.

Nu este neobișnuit ca trupele columbiene sau alt personal de securitate din America Latină să primească instruire și educație în SUA. Columbia, în special, a fost un partener militar important al SUA timp de mai multe decenii, primind miliarde de dolari sub formă de ajutor pentru a lupta împotriva organizațiilor de trafic de droguri, trupelor de gherilă de stânga și grupurilor paramilitare de extremă dreapta.

Programul a inclus misiuni susținute de CIA și o relație strânsă între personalul militar din Columbia și Beretele Verzi, care ajută la formarea omologilor lor de elită în războiul de gherilă. Armata și poliția columbiană folosesc, de asemenea, arme și echipamente furnizate de SUA, un acord care a fost examinat la începutul acestui an după ce poliția a ucis mai mulți protestatari în timpul demonstrațiilor împotriva guvernului.

Potrivit lui Ken Hoffman, instruirea militară străină oferită de Statele Unite este menită să promoveze respectarea drepturilor omului, a statului de drept și a militarilor subordonați conducerii civile alese democratic”. SUA au angajat veterani militari columbieni în alte conflictele globale, precum cel din Yemen. “Recrutarea soldaților columbieni pentru a merge în alte părți ale lumii ca mercenari este o problemă care există de mult timp, deoarece nu există nicio lege care să interzică acest lucru”, a afirmat comandantul Forțelor Armate din Columbia, săptămâna trecută.

Până în prezent, autoritățile haitiene au arestat cel puțin 20 de persoane în legătură cu moartea lui Moise. Miercuri a fost reținut chiar și șeful de securitate al palatului prezidențial. FBI oferă asistență în anchetă. Președintele Biden a condamnat asasinatul și a făcut apel la calm, dar administrația sa a respins cererile guvernului din Haiti de asistență militară americană pentru a contribui la consolidarea securității.

Sursă: The Washington Post.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday