Purtătorul de cuvânt al Pentagonului afirmă că operațiunea va fi detaliată într-o conferință de presă viitoare. “Ceea ce vă pot spune este că avem informații despre planurile rușilor de a crea pretexte. Credem că guvernul rus va crea premisele unui atac fals care să justifice invadarea Ucrainei. Rusia va include un material video cu cadavre și zone distruse, făcut să arate în așa fel ca și cum guvernul ucrainean a intervenit în zonele respective cu armament din Occident”, afirmă oficialul.

Astfel, operațiunea pe care SUA o expune ar presupune difuzarea unor imagini ce ar include victime civile din estul Ucrainei, eventual și peste granița cu Rusia, pentru a provoca indignarea comunității internaționale împotriva guvernului ucrainean și pentru a crea pretextul perfect pentru invazie. Nu este clar dacă victimele vor fi reale sau false. Echipamentul militar folosit în videoclipul de propagandă va apărea ca fiind ucrainean sau al unei națiuni aliate. Potrivit CNN, ar putea include imagini cu drone Bayraktar, pe care Turcia (aliat NATO), le-a furnizat Ucrainei, pentru de a implica alianța în presupusul atac.

Potrivit The Washington Post, planul a fost formulat de serviciile de securitate ruse și se află în stadii avansate de pregătire. Noile informații au fost dezvăluite în timp ce Washingtonul și aliații săi încearcă să expună în avans fiecare mișcare a Moscovei privitoare la Ucraina, în speranța de a complica planurile Kremlinului. Luna trecută, americanii au avertizat că guvernul rus a trimis agenți în estul Ucrainei pentru pregătirea operațiunilor de sabotaj. Și Marea Britanie a mai dezvăluit în trecut informații despre planurile rușilor de a destabiliza guvernul ucrainean și de a instala un guvern pro-rus.

Rusia a mobilizat peste o sută de mii de militari în jurul granițelor Ucrainei, ceea ce a determinat administrația Biden să avertizeze că președintele rus Vladimir Putin și-ar putea trimite forțele pe teritoriul ucrainean în orice moment. Casa Albă a spus că Statele Unite nu au indicii că Putin a luat decizia de a invada, dar afirmă că au dovezi ale unei planificări avansate din partea guvernului rus în acest sens. Kremlinul a negat că pregătește invadarea Ucrainei.

În ultimele săptămâni, trupele din Rusia au ajuns în Belarus, care împarte o graniță lungă cu Ucraina, în pregătirea celei de-a doua etape a exercițiilor comune ruso-belaruse, programate să înceapă pe 10 februarie. Analistii militari se tem că aceste exerciții ar putea fi un șiretlic pentru a poziționa forțele ruse de-a lungul graniței de nord a Ucrainei, înainte de o nouă invazie.

Surse alternative: Washington Post, CNN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday