Forțele aeriene SUA din Hawaii au precizat că aproximativ 25 de avioane de luptă de tip F-22 Raptor vor fi trimise luna aceasta către insulele Guam și Tinian, pentru a participa la Operațiunea “Pacific Iron”. “Este pentru prima dată când guvernul SUA trimite un număr așa de mare de avioane F-22 Raptor pentru exerciții militare în zona pacificului”, a declarat Generalul Ken Wilsbach, comandantul forțelor militare din Pacific. Experții spun că SUA obișnuia să trimită între șase și 12 avioane F-22, pentru exerciții.

Forțele Aeriene ale SUA din regiunea Pacificului vor să demonstreze că pot trimite, în cadrul unei singure misiuni, un număr mai mare de avioane de luptă de generația a cincea decât China are în prezent în întregul său inventar”, a declarat Carl Schuster, un analist din domeniul apărării naționale. 

Acesta a precizat că, la momentul actual, China dispune de maximum 24 de avioane, operaționale, de luptă de generația a cincea (cele mai avansate), dar spune că Beijingul își mărește rapid capacitatea. SUA are în inventarul său militar aproximativ 180 de avioane F-22, dar doar jumătate dintre acestea pot fi trimise în misiuni, din cauza unor probleme de mentenanță. Așadar, SUA va trimite în Pacific aproximativ un sfert din capacitatea totală de avioane F-22.

F-22 Raptor face parte din generația a cincea de avioane de luptă și sunt sunt cele mai avansate avioane militare din lume. Acestea folosesc tehnologii precum de “stealth”, prin care avionul nu poate fi detectat pe radare. Datorită acestei tehnologii, experții spun că avioanele de generația a cincea se vor clasa în topul armelor ce vor fi folosite în orice conflict militar. 

Relațiile dintre SUA și China s-au deteriorat pe fondul unui război comercial, iar cele două țări au poziții diferite și în privința Taiwan sau a Mării Chinei de Sud, care alimentează tensiunile dintre state.

Sursa: CNN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday