Agenția Internațională de Testare (ITA) este organizația care a precizat că Valieva a fost testată pozitiv cu trimetazidină, substanță interzisă sportivilor de performanță care participă la competiții. Este de fapt un medicament pentru inimă interzis de Agenția Mondială Anti-Doping, deoarece are ca efect “transmiterea unei cantității mai mari de sânge și oxigen către mușchi și poate îmbunătăți astfel rezistența sportivilor”. 

Rusoaica, în vârstă de 15 ani, a fost, de altfel, prima patinatoare din lume care a reușit o săritură cvadruplă la o ediție a Jocurilor Olimpice. Probele recoltate pe 25 decembrie 2021 au fost testate într-un laborator acreditat de Agenția Mondială Anti-Doping, din Stockholm, Suedia. Rezultatul a fost predat Agenției Internaționale de Testare marți (8 februarie), în aceeași zi în care era programată ceremonia de decernare a medaliilor pe echipe, unde Valieva trebuia să primească medalia de aur. 

Între timp, Agenția Anti-Doping a Rusiei (RUSADA) i-a dat undă verde sportivei pentru a continua participarea în competiție la proba individuală, care urmează să înceapă pe 15 februarie, în ciuda testului pozitiv. Decizia a fost luată după o audiere ce a avut loc pe 9 februarie, iar între timp, a fost contestată de Comitetul Internațional Olimpic. 

Mai exact, deoarece probele au fost recoltate la o competiție națională de patinaj artistic din Rusia, RUSADA era autoritatea care avea dreptul legal de a o suspenda pe Valieva de la participarea la Jocurile Olimpice de la Beijing, dar nu a făcut-o. Astfel, în final, s-a ajuns la amânarea ceremoniei de decernare a medaliilor, în cadrul căreia echipa Rusiei la patinaj artistic urma să primească medalia de aur. 

Uniunea Internațională de Patinaj, împreună cu Comitetul Internațional Olimpic, au dreptul de a depune contestații cu privire la acest caz. Este așteptată o decizie înainte ca Valieva să participe la proba individuală, pe 15 februarie.

Reamintim, din cauza numărului mare de sportivi care au fost prinși dopați, din 2017 Rusia nu mai are dreptul să fie reprezentată oficial în cadrul Jocurilor Olimpice. Totuși, sportivii ruși concurează sub drapel neutru, cu denumirea ROC – Comitetul Olimpic Rus.

Sursa: Business Insider

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday