”Aleksei Navalnîi a militat în mod consecvent împotriva corupției regimului lui Vladimir Putin și, prin intermediul conturilor sale de pe platformele sociale și al campaniilor sale politice, a contribuit la expunerea abuzurilor și la mobilizarea sprijinului a milioane de persoane din întreaga Rusie. Pentru aceasta, el a fost otrăvit și aruncat în închisoare”, a declarat David Sassoli, președintele Parlamentului European.

”Prin acordarea Premiului Saharov lui Navalnîi, recunoaștem curajul său personal imens și reiterăm sprijinul ferm al Parlamentului pentru eliberarea sa imediată”, a adăugat Sassoli.

Într-un comunicat de presă, Parlamentul European îl descrie pe Navalnîi ca fiind “un activist anticorupție și adversar politic major al președintelui rus Vladimir Putin, remarcat pe scena internațională prin organizarea de manifestații împotriva președintelui Putin și a guvernului său, prin participarea la alegeri și prin apelurile la reforme împotriva corupției din Rusia”.

Premiul Saharov (50 de mii de euro), numit după disidentul sovietic Andrei Saharov (fizician), este un omagiu adus persoanelor/organizațiilor care apără drepturile și libertățile omului și este acordat anual.

Foto: Sheila Fitzgerald | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday