Parlamentarii britanici au aprobat propunerea de prelungire a termenului ieșirii Marii Britanii din UE. Theresa May va cere astfel permisiunea UE ca termenul de 29 martie să fie extins.

Amendamentul care  propunea organizarea unui nou referendum pentru Brexit a fost respins cu o majoritate covârșitoare, cu 334 voturi “împotrivă” și 85 de voturi “pentru”.

BBC prezintă într-o analiză scenariile posibile în urma votului favorabil al Parlamentului privind amânarea Brexit:

Nicio înțelegere la o dată ulterioară. Amânarea Brexit-ului nu ar însemna că ieșirea din UE fără o înțelegere a fost exclusă pentru totdeauna în cazul în care Regatul Unit și UE nu pot semna un acord. 

Votarea în continuare a acordului prim-ministrului. Probabil că cel mai simplu mod de a acționa ar fi ca Theresa May să își pună în aplicare planul. Deși a fost respins de două ori, nu există o regulă care să spună că nu ar putea reuși a treia oară. 

Renegocierea majoră. Guvernul ar putea propune să negocieze un nou plan pentru Brexit. Guvernul ar putea pleda pentru unul dintre celelalte modele de tranzacție sugerate – poate ceva apropiat de așa-numitul “model Norvegian”, care ar implica o relație mai strânsă cu UE decât propune acordul actual. 

Un alt referendum. 
O altă posibilitate este organizarea unui alt referendum. Ar putea avea același statut ca și referendumul din 2016, care nu era obligatoriu din punct de vedere juridic – în comparație cu referendumurile din trecut ale Regatului Unit. 

Alegeri generale. Theresa May ar putea decide că cea mai bună cale de ieșire din impas ar fi organizarea unor alegeri generale anticipate. Ea nu are puterea de a convoca alegeri. Dar, ca și în 2017, ea ar putea cere deputaților să voteze pentru alegerile anticipate. Două treimi din toți deputații ar trebui să sprijine această mișcare. 

Un alt vot de neîncredere. În conformitate cu legislația, alegerile generale din Marea Britanie se presupune că vor avea loc în 2022. Dar un vot de neîncredere le permite deputaților să voteze dacă vor ca guvernul să continue. Propunerea trebuie formulată: “Că acest Parlament nu are nicio încredere în guvernul Majestății Sale”. Dacă majoritatea deputaților votează moțiunea, atunci începe o numărătoare inversă de 14 zile. Dacă în acel moment guvernul actual sau orice alt guvern alternativ nu poate câștiga un nou vot de încredere, atunci vor fi chemați alegeri generale anticipate. Alegerile nu pot avea loc cel puțin 25 de zile lucrătoare. 

Brexit nu mai are loc. Curtea Europeană de Justiție a decis că din punct de vedere legal ar fi posibilă revocarea articolului 50 pentru a anula Brexit-ul fără a fi nevoie de un acord din partea celorlalte 27 de țări din UE.

Amintim că miercuri, Parlamentul britanic a respins varianta ieșirii din UE fără un acord. Totodată, marți a respins pentru a doua oară acordul negociat de Theresa May.