Parlamentul de la Londra a decis că țara nu va ieși din Uniunea Europeană fără un acord. Joi urmează un nou vot asupra unei eventuale amânări a Brexitului, scrie BBC.

Posibilitatea unui Brexit fără acorda fost respinsă de parlamentari cu o diferență de doar patru voturi: 312 voturi “împotrivă”, 308 voturi “pentru”.

Camera Comunelor va dezbate joi o moţiune care va prelungi pentru scurt timp, tehnic, negocierile cu UE, dacă nu se va aproba un acord până la sfârşitul lunii martie.

Theresa May spune că Guvernul ar putea continua negocierile sau poate chiar organiza un al doilea referendum, dar acest lucru ar slăbi încrederea  populației în Camera Comunelor din Parlament.

“Uniunea Europeană a menționat clar că singura opțiune pe masă este acordul pe care l-am negociat”, a adăugat May.

Comisia Europeană a reacționat imediat după vot, într-un comunicat publicat de reporterii BBC.

Am luat la cunoștință despre rezultatul votului din această seară din Camera Comunelor. Sunt doar două moduri de a ieși din UE: cu sau fără acord. Suntem pregătiți pentru ambele variante. Să excluzi opțiunea unui Brexit fără acord nu este de ajuns pentru ca acest lucru să nu se întâmple. Trebuie să votați acordul. Ne-am înțeles cu premierul asupra unui acord, iar UE este gata să îl semneze. 

Amintim că ieri parlamentul britanic a votat respingerea acordului pentru Brexit negociat de Theresa May cu Uniunea Europeană (242 parlamentari au votat “pentru”, în timp ce 391 au votat “împotrivă”). BBC scria atunci că dacă și varianta unui Brexit fără acord va fi respinsă, parlamentarii britanici se vor întâlni din nou, joi, pentru a vota dacă vor cere UE o amânare a Brexitului.

Președintele Consiliului European Donald Tusk transmitea ieri că “UE a făcut tot ce a depins de ea. Este greu să ne dăm seama ce mai putem face. Dacă există o soluţie, poate fi găsită doar la Londra. Mai sunt 17 zile până pe 29 martie. Votul de marţi seară a crescut semnificativ perspectiva unui Brexit fără acord“.

Primarul Londrei, Sadiq Khan, a salutat respingerea acordului şi îndeamnă la organizarea unui referendum, scrie News.ro.

Și în ianuarie, parlamentarii au respins acordul pentru ieșirea țării din UE, iar în urma votului opoziția a depus și o moțiune de cenzură împotriva lui May, care a fost respinsă însă.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday