Camera Deputaților a adoptat, cu 264 voturi “pentru”, 3 “împotrivă” şi 11 abţineri, proiectul de lege care prevede că foștii șefi ai statului român care au colaborat cu Securitatea pierd beneficiile pe viață, conferite prin legea 406/2001. Inițiativa votată astăzi merge la promulgare.

Legea aprobată astăzi poate fi atacat la Curtea Constituțională. În cazul în care este promulgată de președintele Iohannis și va fi publicată în Monitorul Oficial, anulează următoarele drepturi:

  • folosirea gratuita a unei locuinţe de protocol, cu destinaţia de reşedinţă, care cuprinde şi un spaţiu cu destinaţia de cabinet de lucru, încadrat cu un post de consilier și un post de secretar;
  • o indemnizaţie lunară, egală cu 75% din indemnizaţia acordată Preşedintelui României în exerciţiu;
  • servicii de paza şi protecţie, precum şi folosinţă gratuita a unui autoturism, asigurate permanent de Serviciul de Protecţie şi Pază.

În baza legii 406/2001, își pierdeau drepturile respective numai ”persoana căreia i-a încetat calitatea de şef al statului român ca urmare a săvârşirii unei infracţiuni pentru care a fost condamnata definitiv sau ca urmare a demiterii din funcţie prin referendum”.

Pe 20 septembrie 2019, judecătorii Curții de Apel București au stabilit că fostul președinte Traian Băsescu a colaborat cu Securitatea comunistă, însă decizia nu este definitivă. Băsescu a făcut recurs, iar procesul de rejudecare va începe pe 5 noiembrie, la Secția de contencios administrativ a Instanței Supreme.

Sursa foto: Viorel Dudau | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday