Proiectul de lege care aplică în România Regulamentul european privind protecția persoanelor fizice în prelucrarea datelor cu caracter personal (GDPR) a fost votat de Senat, care este for decizional, urmând a fi aplicat.

Proiectul a primit câteva modificări importante înainte de a primi semnătura finală, între care:

  • firmele pot realiza profiluri prin prelucrarea datelor cu caracter personal, însă doar cu consimțământul explicit al persoanei vizate, dar și cu măsuri de protejare a drepturilor și intereselor acesteia;
  • autoritățile și organismele publice care încalcă prevederile GDPR vor avea o perioadă de cel mult trei luni pentru remedierea situației;
  • angajatorii nu-și vor putea monitoriza angajații decât după informarea lor prealabilă, firmele din domeniul prelucrării datelor vor desemna un responsabil pentru protecția datelor, iar amenzile pentru nerespectarea normelor în domeniu de către instituții publice vor fi de cel mult 200.000 lei.

Proiectul va fi transmis spre promulgare președintelui Iohannis.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday