Camera Deputaților a adoptat, în calitate de for decizional, legea offshore. Actul normativ a fost susținut de coaliția de guvernare și criticat puternic de parlamentarii AUR, care ieri au provocat un scandal în comisiile Camerei Deputaților, când  l-au jignit pe ministrul Energiei și au vrut să-l scoată afară pe reprezentantul patronatelor din petrol.

Legea offshore a fost astăzi adoptată cu 248 de voturi pentru și 34 contra, iar actul normativ merge acum la promulgare la președintele Iohannis.

Conform legii adoptate, prevede ca statul să câștige 60% din redevențe în urma exploatării. De asemenea, mai stipulează și că, în situația unei crize energetice, România are prioritate în asigurarea aprovizionării cu gaze.

Imediat după adoptare, președintele PSD a declarat: ”România, din acest moment, a intra în linie dreaptă pentru independență energetică. Statul român va încasa din taxe directe și indirecte 60% valoarea gazelor din Marea Neagră. România va deveni un jucător regional important”.

La scurt timp, ministerul Energiei, Virgil Popescu, a postat un mesaj pe Facebook:Este oficial: legea offshore care permite exploatarea gazelor din Marea Neagră a fost adoptată cu 248 de voturi pentru!

Am adoptat un set de măsuri privind stabilitatea regimului fiscal şi de redevenţe petroliere, precum şi eliminarea impozitării suplimentare a veniturilor pentru preţurile de vânzare la care investitorii nu realizează supraprofituri (între 45,71 lei/MWh şi 85 lei/MWh), cu menţinerea grilei de impozitare în urma practicării unor preţuri mai mari de 85 lei/MWh.

De asemenea, a fost adoptată creşterea de la 30% la 40% a nivelului maxim pentru deducerea investiţiilor din segmentul upstream pentru determinarea impozitului suplimentar, eliminarea limitării deducerii investiţiilor pentru calculul impozitului pe profit, reglementarea regimului fiscal pentru perimetrele onshore de adâncime mai mari de 3000 m şi eliminarea utilizării preţului de referinţă în determinarea bazei de calcul a impozitului asupra veniturilor suplimentare”.

 

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday