În urmă cu doi ani, în primărie lucrau 11 femei în poziții importante, față de doar cinci bărbați, care ocupau doar 30% din numărul funcțiilor-cheie. În baza legii abrogate, raportul trebuia să fie de cel puțin 40%.


Primarul orașului, Anne Hidalgo, a descris amenda de 90 de mii de euro aplicată de Ministerul Serviciului Public drept “absurdă, nedreaptă, iresponsabilă și periculoasă. Într-adevăr, trebuie să promovăm cu forță și determinare femeile, pentru că Franța rămâne în urmă la acest capitol”.

În replică, ministrul Amélie de Montchalin a scris pe Twitter: “Această regulă «absurdă» a fost abrogată în 2019, dar amenda a fost aplicată pentru 2018, când legea era în vigoare. Cauza femeilor merită mai bine. Îmi doresc ca amenda această să finanțeze acțiuni concrete pentru promovarea femeilor în serviciul public”.

În baza reglementării din 2013, un anumit sex nu putea ocupa mai mult de 60% dintre posturile superioare din administrații. Legea fusese adoptată pentru a facilita accesul femeilor către aceste funcții. Potrivit unei estimări citate de presă, circa 47% dintre angajații Primăriei Paris sunt femei.

Surse alternative: DW, Apnews

Foto: Pixabay/Graham-h

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday