Adăposturile erau ridicate în Place de la République, aflată la circa 20 de minute de Muzeul Luvru. Acțiunea are ca scop scoaterea migranților din mijlocul Capitalei, notează Euronews.

Pe rețelele de socializare circulă videoclipuri în care forțele de ordine acționează violent și folosesc gaze lacrimogene. În unele clipuri, chiar îi aruncă afară din corturi pe migranți. Gérard Darmanin, ministrul Afacerilor Interne, a spus că unele fapte au fost de-a dreptul șocante și a cerut Inspectoratului General al Poliției să investigheze intervenția și să facă publice concluziile.

Ian Brossat, consilierul pentru migrație al Primarului Parisului, a scris pe Twitter că migranții au fost hărțuiți, iar autoritățile locale ”au fost împiedicate să observe ce s-a întâmplat în piață”. A precizat că oficialii au identificat două spații în care să fie relocate persoanele afectate.

În replică, Poliția franceză a comunicat că tabăra era ridicată ilegal pe spațiul public. 

În acest timp, Parlamentul francez urmează să voteze o lege prin care se pedepsește cu un an de închisoare și o amendă drastică ”difuzarea de imagini în care pot fi identificate fețele soldaților și polițiștilor”. Inițiatorii o numesc ”un instrument de apărare a forțelor de ordine”, însă presa și activiștii pentru drepturile omului o critică.

Săptămâna trecută, a fost desființată o tabără de 2.000 de persoane, în Saint-Denis, la nord de Paris. Majoritatea ”locatarilor” proveneau din Afganistan, Sudan, Etiopia și Somalia și au fost relocați în centre dedicate, a precizat poliția.

Pe 11 noiembrie, președintele Macron a cerut înăsprirea controalelor la granițele externe ale Spațiului Schengen, pentru ”a contracara amenințările teroriste”. Declarațiile au venit în urma unor consultări cu Comisia Europeană, în contextul atacurilor de la Paris, Nisa și Viena. Cancelarul Germaniei i-a susținut poziția.

Sursă alternativă: Euronews

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday