Poliția Financiară din Veneția a pus în executare o decizie a unui judecător și a pus sechestru pe bunuri în valoare totală de peste 600 de milioane de euro. Cu sprijinul autorităților din alte state membre implicate, 22 de persoane au fost arestate în Italia, Austria, România și Slovacia. Opt suspecți au fost arestați preventiv, în timp ce alți 14 suspecți au fost plasați în arest la domiciliu, iar unui contabil i s-a interzis să-și exercite profesia. Printre bunurile confiscate se regăsesc apartamente și vile, criptomonede, ceasuri Rolex, aur și bijuterii, precum și un Lamborghini, un Porsche și un Audi Q8. 

Pe radarul EPPO se află o asociație criminală suspectată că a orchestrat, între 2021 și 2023, o schemă de fraudă pentru a obține fonduri din Planul Național de Redresare și Reziliență italian (NRRP), parte a RRF, pilonul principal al planului de redresare NextGenerationEU se arată în comunicatul EPPO.

În 2021, membrii grupării infracționale au solicitat primirea de granturi nerambursabile pentru sprijinirea digitalizării, inovației și competitivității companiilor mici și mijlocii, în scopul extinderii propriilor afaceri pe piețele externe. Suspecții au falsificat situațiile financiare ale firmelor pentru a lăsa impresia că acestea erau active și profitabile, în timp ce de fapt erau companii fictive, inactive.

Mai mulți complici, contabili, furnizori de servicii și notari publici, i-au sprijinit pe suspecți să obțină cu succes 600 de milioane de euro în fonduri nerambursabile de la NRRP italian, timp de doi ani. Suspecții au transferat fondurile în conturile lor bancare din Austria, România și Slovacia imediat ce au primit plățile în avans.

Italia este cel mai mare beneficiar al PNRR-ului pe care UE l-a creat pentru a-l acorda statelor după terminarea pandemiei. Statul a primit 191,5 miliarde de euro în granturi și împrumuturi. În acest caz, care are operațiuni în desfășurare în toată Europa, sunt implicate forțelor de poliție din Slovacia, România și Austria, dar și cele ale Parchetului European (EPPO).

Surse: Comunicatul EPPO, Politico

Sursa foto: Nicoleta Raluca Tudor | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday