Suveranul Pontif a declarat că scopul revizuirii este ca legile să fie mai clare și mai simple, pentru a reduce, în același timp, numărul de cazuri în care sancțiunile sunt lăsate ”la discreția autorităților”. Papa Francisc recunoaște că scandalurile abuzurilor sexuale au afectat Biserica Catolică.

Modificările oferă autorităților bisericești, fie de la Vatican, fie din parohiile îndepărtate, un nou model pentru evaluarea și soluționarea posibilelor încălcări ale normelor bisericii. Aceste revizuiri marchează cea mai semnificativă rescriere a dreptului canonic din ultimele patru decenii, de la epoca Papei Ioan Paul al II-lea.

Concret, noile legi prevăd ca toți clericii care abuzează de minori sau alte persoane vulnerabile să fie pedepsiți cu ”privarea de la funcție” și, eventual, cu excomunicarea din Biserică. Măsura se referă chiar și la cei care știu despre existența acestor cazuri, dar nu le raportează. Anterior, biserica nu-i excludea din rândurile clerului pe cei implicați în astfel de cazuri. În plus, este incriminată în mod explicit pornografia infantilă. Noile legi prevăd, de asemenea, că laicii din poziții de putere pot fi pedepsiți și pentru abuz.

Anterior, în urma unui summit global privind abuzurile bisericești din 2019, Papa Francisc a adoptat o nouă legislație prin care preoții și călugărițele sunt obligați să raporteze acuzațiile de abuz către autoritățile bisericești, dar nu specifica clar ce sancțiuni riscă aceștia. 

Totodată, noile norme se referă și la infracțiunile financiare, după ce Vaticanul s-a confruntat recent cu pierderi cauzate de o investiție imobiliară într-o proprietate de lux din Londra. Criticii spun că efortul bisericii de soluționa intern aceste probleme este greșit, iar autoritățile civile ar trebui să fie imediat notificate și să li se acorde responsabilitatea pentru astfel de cazuri. 

Sursa: Washington Post

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday