OMS spune că, pentru a reduce numărul tinerilor care dezvoltă o dependență pentru nicotină, autoritățile fiecărui stat trebuie să reglementeze uzul de țigări electronice și dispozitive similare, diminuând totodată evoluția industriei tutunului. 

Nicotina provoacă o dependență puternică. Dispozitivele electronice bazate pe nicotină (ENDS) sunt periculoase și trebuie reglementate. Chiar dacă nu sunt interzise, autoritățile de reglementare ale țărilor ar trebui să adopte măsuri concrete pentru a-și proteja populația de pericolele generate de dispozitivele electronice pe bază de nicotină. Copii, adolescenții și persoanele vulnerabile trebuie neapărat protejate de riscurile pe care aceste produse pe prezintă”, a declarat Adhanom Ghebreyesus, șeful OMS. 

În raportul său anual, Organizația Mondială a Sănătății spune că producătorii de țigări electronice mizează pe atragerea adolescenților, printr-o gamă foarte largă de arome (aproximativ 16.000, la nivel mondial). Instituția este preocupată, în cea mai mare parte, de efectele negative pe care nicotina le are asupra dezvoltării, în parametri normali, ai creierului, în special în cazul persoanelor de până la 20 de ani. OMS este de părere că adolescenții care folosesc țigările electronice au o șansă mai mare de a se reapuca de fumat, mai târziu în viață. 

Este aproape imposibil de a diferenția produsele care conțin nicotină de cele care nu conțin această substanță, sau chiar de produsele care conțin doar tutun. Acesta este doar un simplu mod prin care industriile din acest domeniu subminează măsurile de control ale consumului de tutun”, a spus Rudieger Krech, Directorul departamentului de etică al OMS. 

Conform raportului, până la acest moment, doar 32 de țări au interzis produsele electronice pe bază de nicotină. Alte 79 de țări au adoptat cel puțin o măsură pentru a restricționa folosirea acestor dispozitive, iar alte 84 de țări nu au adoptat niciun fel de măsură în acest sens.

Sursa: OMS

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday