Pierderea locurilor de muncă în timpul pandemiei de coronavirus a distrus ”cinci ani de progrese”, potrivit unui nou raport al Organizației Internaționale a Muncii (OIM) a ONU. Raportul privind ocuparea forței de muncă și perspectivele sociale mondiale pentru 2021 proiectează că cel puțin 220 de milioane de oameni vor rămâne șomeri anul acesta, iar pentru anul viitor este doar o ușoară îmbunătățire.

Piața globală a forței de muncă a fost puternic afectată de pandemie, iar recuperarea lentă prevede o cifră a șomajului de 205 milioane în 2022, mai mare decât cifra de 187 milioane pentru 2019.

Pierderea masivă a locurilor de muncă a avut un impact masiv asupra inegalității globale privind femeile, tinerii și cei care lucrează în sectorul informal (sectorul care nu este nici taxat, nici monitorizat de autorități). Raportul arată că 108 milioane de oameni au căzut în sărăcie sau sărăcie extremă din 2019 până în prezent.

Agenția ONU pentru muncă a prezis că 30 de milioane de noi locuri de muncă ar fi putut fi create în întreaga lume dacă pandemia nu ar fi venit. Multe întreprinderi mici au dat faliment sau se confruntă cu dificultăți severe.

“Pe parcursul trendurilor actuale, pe măsură ce redresarea începe, există un risc mare de inegalitate, deoarece vedem o redresare puternică și perspective destul de bune pentru cei din țările cu venituri ridicate și locuri de muncă cu înaltă calificare, dar un raport invers pentru cei de la celălalt capăt al scalei”, a spus directorul general al OIM, Guy Ryder.

De asemenea, el a avertizat că se așteaptă ca multe dintre noile locuri de muncă create să aibă o productivitate scăzută și o calitate slabă.

Surse alternative: DW, International Labour Organization

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday