Ordonanța de urgență privind alegerile parlamentare anticipate a fost publicată astăzi în Monitorul Oficial. Actul a fost adoptat pe 5 februarie de Guvernul Orban. Ulterior, Ludovic Orban a înaintat posibile date pentru desfășurarea alegerilor parlamentare anticipate, spunând că ar putea fi organizate pe 14, 21 sau 28 iunie.

Una dintre cele mai importante prevederi ale ordonanței este cea prin care românii vor putea vota la orice secție atât în țară, cât și în străinătate. Pentru Diaspora votul a fost extins la trei zile (vineri, sâmbătă și duminică), la fel ca la alegerile prezidențiale. De asemenea, prin OUG  numărul parlamentarilor de Diaspora a fost majorat de la 6 la 12.

Totodată, OUG reduce termenele pentru organizarea anticipatelor. Se arată că „alegerile parlamentare anticipate se desfășoară în cadrul perioadei de 3 luni de la data dizolvării Parlamentului […], în cel mult 5 zile de la data dizolvării Parlamentului, Guvemul stabilește, prin hotărâre, la propunerea Autorității Electorale Permanente, data votării, calendarul operaliunilor electorale, cheltuielile și măsurile tehnico-organizatorice, […] în cazul alegerilor parlamentare anticipate, data desfășurării acestora se stabilește cu cel puțin 50 de zile înaintea votării, în acest caz, termenele prevăzute de prezența lege, cu excepția celor de 24 de ore și a celor care se referă expres la alegerile parlamentare anticipate, se reduc la jumătate. Dacă din operațiunea de reducere la jumătate a termenelor rezultă fracțiuni de zile egale sau mai mari de 12 ore, rotunjirile se fac în plus; fracțiunile mai mici de 12 ore nu se iau în calcul”.

PMP a anunțat că nu susține ideea alegerilor anticipate, spunând că „este mai importantă stabilitatea țării” și că susține alegerile locale în două tururi și reducerea numărului de parlamentari. USR-PLUS susține organizarea lor, dar subliniază că „dacă PSD va bloca declanșarea lor, ar vrea să intre la guvernare”. De asemenea, și PSD s-a declarat în favoarea alegerilor parlamentare anticipate. Paul Stănescu a declarat: „Vrem alegeri anticipate, indiferent cum vor fi ele. Trebuie să dăm dovadă că nu ne este frică”.

Textul ordonanței poate fi citit AICI.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday