Matilda Bogner, șefa Misiunii ONU pentru monitorizarea drepturilor omului în Ucraina, a declarat în cadrul unei conferințe de presă la Geneva că orașul-port Mariupol a devenit o “gaură neagră”, care a făcut dificilă sarcina ONU de a “accesa pe deplin zona și a obține informații complet autentice”.

De la începutul războiului din Ucraina, la sfârșitul lunii februarie, “misiunea ONU de monitorizare a drepturilor omului în Ucraina a confirmat 7.061 de victime civile, inclusiv 3.381 de morți și 3.680 de răniți. Cifrele reale sunt probabil cu câteva mii mai mari”, a transmis lidera misiunii de monitorizare.

Tot aceasta a mai spus că în cele două luni și jumătate de război, au fost documentate încălcări ale dreptului internațional umanitar și ale legislației privind drepturile omului: ”Multe dintre aceste acuzații se referă la încălcări care ar putea echivala cu crime de război”.

Săptămâna trecută, doamna Bogner și echipa sa au vizitat 14 orașe din regiunile Kiev și Cernihiv, din care rușii s-au retras la sfârșitul lunii martie, în urma unei runde de negocieri purtate de diplomații ruși și ucraineni la Istanbul. ”Am înregistrat sute de unități educaționale și medicale distruse sau avariate în zonele afectate de ostilitățile din întreaga țară”, a adăugat oficialul ONU.

Matilda Bogner a concluzionat că ”cel mai bun mod de a pune capăt acestor încălcări ale drepturilor este încetarea ostilităților. Până atunci, părțile trebuie, în desfășurarea operațiunilor, să aibă grijă constantă să cruțe populația civilă și bunurile civile și să se angajeze să protejeze fiecare femeie, bărbat și copil și pe cei aflați în afara luptei care cad sub controlul lor”.

Surse: Comunicat ONU, DW

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday