Din cauza impactului pandemiei, femeile fac tot mai multe treburi casnice, iar oportunitățile de angajare și educație ar putea dispărea, notează BBC. Totodată, sănătatea psihică și fizică a femeilor ar putea fi mai afectată decât cea a bărbaților, în această perioadă. 

„Tot ce am realizat în 25 de ani, ar putea fi pierdut într-un an. Sarcina treburilor casnice și îngrijirii familiei reprezintă un risc real de a reveni la stereotipurile de gen din anii 1950”, spune Anita Bhatia, directorul executiv adjunct al ONU.

Înainte de pandemie, se estima că pentru fiecare oră de muncă neremunerată efectuată de bărbați, femeile munceau trei ore, iar acum ”această cifră este cel puțin dublă”, spune Anita Bhatia.  

Deși sondajele efectuate de ONU s-au concentrat în principal pe țările cu venituri mici și medii, datele din țările mai industrializate arată o imagine similară.

“Mai alarmant este faptul că multe femei nu se întorc la muncă. Numai în luna septembrie, în SUA, aproximativ 865.000 de femei au renunțat la locul de muncă în comparație cu 200.000 de bărbați, iar această se situație se poate explica în mare parte prin faptul că a existat o povară de îngrijire a familiei pe care nu o putea face altcineva”, mai spune Bhatia.

ONU avertizează că efectul negativ al unui număr mai mic de femei angajate va avea efecte grave nu numai pentru bunăstarea femeilor, ci și pentru progresul economic și independența acestora.

“Este greu de spus cât de mare este această problemă și cât de mare va fi impactul dacă guvernele și firmele nu vor face ceva”, susține Bhatia.

ONU solicită guvernelor și întreprinderilor să recunoască existența muncii casnice, neremunerată, și să pună în aplicare măsuri precum concediu suplimentar pentru familie sau concediu suplimentar plătit și menținerea deschisă a centrelor de îngrijire a copiilor. „Aceasta nu este doar o chestiune de drepturi, ci și o chestiune economică. Iar femeile participă pe deplin la economie”, mai spune reprezentantul ONU.

Articolul integral pe BBC

Foto: Unsplash/ Grass America

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday