Înaltul Comisar al ONU pentru Refugiați explică faptul că mai mult de jumătate din cei cinci milioane, în jur de 2,8 milioane, au fugit în Polonia. Este cunoscut faptul că cei mai mulți au ales să rămână în localitățile poloneze, însă o bună parte au plecat mai departe în alte țări. În ultima săptămână a crescut numărul celor care se întorc în Ucraina, înaintea Paștelui.

Șeful Organizației Internaționale pentru Migrație, Antonio Vitorino, s-a adresat ieri Consiliului de Securitate al ONU unde a avertizat că, din cauza strămutării în masă a oamenilor, până la o treime din populația Ucrainei se va confrunta cu o anumită formă de impact psihologic negativ sau probleme de sănătate mintală.

Femeile, copiii, bătrânii și persoanele cu dizabilități au fost afectate în mod disproporționat, a spus Vitorino, mai mult de jumătate dintre copiii ucraineni fiind strămutați. Aceștia sunt “vulnerabili la violență, exploatare și abuz” din partea rețelelor criminale care profită de criză, a avertizat oficialul.

În total, mai mult de un sfert din populația Ucrainei de dinainte de război, de 44 de milioane de locuitori, fie a părăsit țara, fie a fost strămutată în interior în mai puțin de două luni.

Surse: AP News, The Guardian

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday