Rusesabagina, un adversar proeminent al guvernului ruandez, a fost acuzat de autorități că a sprijinit din străinătate un grup rebel din Ruanda. În vârstă de 67 de ani, bărbatul a inspirat filmul american “Hotel Rwanda” (2004), unde se povestește cum acesta, ca manager al Hotelului des Mille Collines din Kigali, a adăpostit mai mult de o mie de oameni în timpul persecuțiilor etnice din 1994, când în decursul a o sută de zile au fost ucişi opt sute de oameni, majoritatea tutsi.

Rusesabagina a fost arestat în august 2020 în circumstanțe misterioase, după ce avionul cu care călătorea spre Burundi, o țară din Africa, în care s-a urcat din Emiratele Arabe Unite, a aterizat în capitala ruandeză, Kigali. Fostul manager de hotel a fost acuzat de nouă infracțiuni, printre care apartenență la o organizație teroristă, finanțarea terorismului, crimă și jaf armat.

Aflat în exil, Rusesabagina care este acum cetățean belgian, a continuat să conducă o coaliție de opoziție și a susținut un grup rebel, Frontul de Eliberare Naţională (FLN), care în 2018 a efectuat mai multe atacuri în urma cărora cel puțin nouă persoane au murit. Acesta ar fi folosit aplicația WhatsApp din străinătate pentru a coordona tranzacțiile cu arme pentru a facilita atacurile.

După ce a criticat guvernarea lui Paul Kagame, actualul președinte al Ruandei, Rusesabagina a părăsit țara în 1996, locuind mai întâi în Belgia și apoi în SUA. În timp ce era în străinătate, el și-a folosit celebritatea pledând pentru schimbarea politică în Kigali.

Familia sa susține că a fost dus în Ruanda cu forța și au negat în mod repetat orice implicare în atacuri. Membrii familiei mai spun și că nu a avut parte de un proces echitabil.

Sursă: Deutsche Welle, BBC

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday