În raportul săptămânal despre evoluția pandemiei, Organizația Mondială a Sănătății arată că, din totalul probelor monitorizate și secvențiate, varianta Omicron a fost identificată în peste 58% dintre ele și Delta în 41%. Astfel, Organizația a constatat că tulpina descoperită în noiembrie în Africa de Sud este dominantă la nivel mondial. În urmă cu două săptămâni, era detectată în 1,6% din noile cazuri de Covid din lume.

Anunțul vine la numai o zi după ce OMS Europa a observat că varianta este dominantă. Tot ieri, și Institutul român de Sănătate Publică a confirmat că Omicron se transmite comunitar susținut, după ce și Alexandru Rafila a făcut un anunț în acest sens.

De asemenea, Marco Cavaleri, șeful strategiei de vaccinuri a Agenției Europene a Medicamentului (EMA), a declarat că transmiterea comunitară a Omicron va face ca pandemia să intre în faza endemică: “Va crește imunitatea în rândul populației, atât pe cale naturală, cât și prin vaccinare. Ne vom îndrepta rapid către un scenariu care va fi mai apropiat de faza endemică“.

Oficialii EMA au comentat și că administrarea unei a patra doze de ser anti-Covid nu este o strategie sustenabilă, poziție susținută și de OMS. În același raport citat, Organizația Mondială a Sănătății mai prezintă că numărul de cazuri noi a crescut cu 55% în săptămâna 3-9 ianuarie, față de cele șapte zile precedente, în timp ce numărul deceselor a rămas constant. 

Rata de incidență a crescut în toate regiunile lumii, cu excepția Africii, în care indicele a scăzut cu 11%. Europa este regiunea cu cea mai mare incidență, 766 de cazuri la suta de mii de locuitori.

Surse: OMS, France24

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday