Apelul a fost lansat de Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul OMS, în contextul în care Serum Institute din India, furnizor important pentru OMS și producător al serului AstraZeneca, și-a sistat livrările către COVAX pentru a face față cererii din țară. Pentru a suplini absența dozelor, Tedros le-a cerut celor de la Pfizer și Moderna să-și accelereze livrările.

Directorul OMS le-a solicitat producătorilor să colaboreze cu țările care vor să doneze vaccinuri pentru remodelarea acordurilor, pentru a depăși barierele de ordin contractual. A adăugat că 65 de milioane de doze au ajuns deja în 124 de țări și a reiterat că ”nimeni nu este în siguranță până nu suntem toți în siguranță”.

Săptămâna trecută, Tedros Ghebreyesus a avertizat că pandemia este pe cale să provoace mai multe decese decât în 2020, deși unele țări ridică restricțiile, și a recomandat statelor să reconsidere pentru moment imunizarea copiilor și să ofere dozele statelor sărace.

Pfizer a promis COVAX 40 de milioane de doze în a doua jumătate a anului, iar Moderna s-a angajat să furnizeze 200 de milioane, majoritatea în 2022. Un acord cu Johnson&Johnson nu a fost încă încheiat. În plus, luna aceasta OMS a autorizat și vaccinul chinez Sinopharm, pentru a-l include de urgență în mecanismul de ajutorare.

Surse alternative: Politico, OMS

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday