Organizația Mondială a Sănătății a inclus aspartamul pe lista substanțelor ”posibil cancerigene” pentru om, însă precizează că este sigur pentru consum în limitele stabilite deja. Această clasificare înseamnă că există dovezi limitate că o substanță poate provoca cancer. Aspartamul este un îndulcitor folosit în numeroase produse, de la Coca-Cola la guma de mestecat.

O evaluare a unui comitet constituit din reprezentanți ai OMS și ai Organizației pentru Alimentație și Agricultură relevă că nu sunt dovezi convingătoare ale efectelor nocive cauzate de aspartam. Comitetul continuă să recomande oamenilor să-și mențină nivelurile de consum de aspartam sub 40 mg/kg pe zi.

OMS precizează că nivelurile de consum din prezent înseamnă, de exemplu, că o persoană care cântărește 60-70 kg ar trebui să bea între 9 – 14 cutii de suc pe zi pentru a depăși limita de risc de aspartam, ceea ce înseamnă de zece ori mai mult decât consumă majoritatea oamenilor. Evaluarea este făcută pe baza conținutului mediu de aspartam din băuturi.

Rezultatele noastre nu indică faptul că consumul ocazional ar putea reprezenta un risc pentru majoritatea consumatorilor”, a spus directorul Departamentului de Nutriţie, Sănătate şi Dezvoltare din cadrul OMS, Francesco Branca. Totuși, în conferința de presă în care a fost anunțată decizia, Francesco Branca a declarat: ”Dacă consumatorii se confruntă cu decizia de a lua cola cu îndulcitori sau una cu zahăr, cred că ar trebui să ia în considerare o a treia opțiune – și anume să bea apă în schimb”.

Sursă: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday