Demisia întregului guvern i-a fost înmânată Regelui Willem-Alexander. Decizia vine după ce o anchetă parlamentară încheiată luna trecută a descoperit că funcționarii de la fisc, cu acordul guvernului, au acuzat aproximativ zece mii de familii că au obținut ilegal, în perioada 2013-2019, alocații pentru copii și le-au obligat să restituie zeci de mii de euro. Multe dintre familii au ajuns în ruină financiară, iar în unele cazuri chiar la divorț, notează Reuters. Toate familiile afectate vor primi despăgubiri în valoare de 30.000 de euro.

Multe dintre familii au fost vizate în funcție de originea lor etnică sau de dubla naționalitate, a declarat Fiscul olandez anul trecut. Orlando Kadir, un avocat reprezentând în jur de șase sute de familii, a declarat pentru un radio olandez că oamenii au fost vizați „ca urmare a profilării etnice de către funcționarii publici care i-au ales după numele străine”.

În cursul acestei săptămâni, familiile afectate au depus plângeri împotriva a cinci politicieni, inclusiv ministrul finanțelor Wopke Hoekstra și ministrul economiei Eric Wiebes, pentru rolul lor în gestionarea defectuoasă a situației. Mark Rutte, care este prim-ministru din 2010, a descris episodul ca fiind ”rușinos”.

Un nou cabinet va fi format după alegerile parlamentare care au fost deja stabilite pentru 17 martie, prin urmare Cabinetul Rutte va asigura interimatul până la acea dată.

Sursa: Reuters.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday