Institutul de Sănătate Publică din Olanda a identificat prezența tulpinei Omicron în două teste Covid efectuate pe 19 și 23 noiembrie și secvenționate ulterior. Abia pe 27 noiembrie, 61 de persoane întoarse în țară din Africa de Sud au fost testate pozitiv pentru Covid, 14 dintre ele fiind confirmate cu Omicron o zi mai târziu.

Institutul nu a reușit, până acum, să afle dacă cele două persoane care aveau Omicron înainte de alerta generală declanșată săptămâna trecută au călătorit sau nu în Africa. Cele două teste secvenționate sugerează că tulpina Omicron este prezentă în Europa cu cel puțin o săptămână înainte ca țările să raporteze primele cazuri oficiale, iar acest lucru ar fi putut determina deja o transmitere comunitară. 

Primele cazuri ale variantei au fost colectate în Botswana, pe 11 noiembrie, Africa de Sud a anunțat primul caz trei zile mai târziu, Belgia pe 26 noiembrie, Italia și Anglia pe 27, iar Canada pe 29. România nu a raportat oficial niciun caz, dar a anulat zborurile înspre și dinspre țările din sudul Africii.

Surse alternative: Reuters, DW.

Sursa foto: Juan Bautista Ruiz Páramo/Dreamstime.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday