Poliția a folosit tunuri de apă și câini pentru a dispersa manifestația de la Amsterdam, arestând aproape 200 de persoane, care aruncau cu pietre și artificii. Potrivit radioului național olandez, jandarmeria a fost desfășurată în cel puțin 10 orașe, în care au avut loc tulburări și violențe, jafuri și incendieri. În sprijinul poliției a fost mobilizată și poliția militară.

Demonstrația din Piața Muzeului din Amsterdam, care a încălcat interdicția adunărilor publice, a avut loc a doua zi după ce guvernul a introdus pentru prima dată de la Al Doilea Război Mondial interdicții de circulație pe rimpul nopții.

În Eindhoven (sudul țării), printre sutele de protestatari s-au aflat și suporterii grupului anti-imigrație PEGIDA. Poliția a reținut 50 de persoane și a sfătuit populația să evite centrul orașului.

În cadrul ambelor proteste, forțele de ordine au folosit tunuri cu apă pentru a dispersa protestatarii, iar în Eindhoven s-au folosit și gazele lacrimogene.

Sâmbătă seara trecută, un grup de tineri a aruncat cu fumigene și pietre în forțele de ordine și a distrus un centru temporar de vaccinare și mai multe mașini de poliție, într-un sat aflat la 80 de kilometri nord-est de Amsterdam.

În Regatul Țărilor de Jos (Olanda), circulația pe timpul nopții, fără un motiv întemeiat, a fost interzisă, pentru prima dată de la Al Doilea Război Mondial, iar restaurantele, barurile, școlile și magazinele neesențiale sunt închise. Amenda pentru cei care circulă fără un motiv justificat pe timpul nopții este de 95 de euro, iar măsura rămâne în vigoare cel puțin până pe 9 februarie. 

Țara este ultima din UE care a început campania de vaccinare, iar până acum a imunizat 77 de mii de cadre medicale.

Surse alternative: AP, Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday