Avioanele militare ale Rusiei au efectuat joi manevre periculoase în Marea Neagră, în apropierea fregatei Evertsen. Aeronava a zburat în mod repetat periculos de jos și aproape de navă, efectuând atacuri simulate. În timpul acestor hărțuiri, HNLMS Evertsen se afla în apele internaționale”, a transmis pe Twitter Ministerul Apărării din Olanda.

Potrivit ministerului olandez, avioanele militare ruse au simulat atacuri asupra fregatei Evertsen şi i-au bruiat inclusiv sistemele de comunicaţii. Aceste acţiuni au durat cinci ore în data de 24 iunie şi ”sunt contrare dreptului de liberă utilizare a mării”, după cum precizează ministerul olandez al Apărării.

Fregata naviga împreună cu nave britanice din grupul Carrier Strike Group, care în acel moment desfășura o misiune de patrulare în zonă în cadrul exerciţiului multinaţional ”Sea Breeze 21” din Marea Neagră, organizat de forţele navale ale Statelor Unite ale Americii şi de cele ale Ucrainei.

Ministrul Apărării, Ank Bijleveld-Schouten cataloghează acțiunea Rusie drept una ”iresponsabilă”. ”Evertsen avea tot dreptul să navigheze acolo. Nu există nicio justificare pentru acest tip de act agresiv, care crește inutil șansele de accidente“, a spus Bijleveld-Schouten. Ea a anunțat totodată că incidentul va fi discutat la nivel diplomatic cu partea rusă.

Surse alternative: Reuters, Associated Press

Foto: Ministerul olandez al Apărării – Twitter

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday